Sommarmorgon

Det finns ett poetiskt drag över ordet som andas för sig själv. Tycks ha stannat i barndomen fast den var länge sen. Sommarmorgon har inget av vuxenlivets vardagligheter i sig. Inget om väckarklockor som ringer för tidigt och att göra sig i ordning för en hel dags jobb. Nej, verkligen inte. Sommarmorgon är något helt annat.

Att vakna i ett lite för varmt sovrum alldeles av sig själv, sträcka på sig och ligga kvar och titta på taket en stund. Lyssna på flugan som surrar runt bakom rullgardinen. Kliva upp och gå rakt ut i sommarmorgonen i bara nattlinnet, stanna med fötterna mot svala betongplattor, ta steget ut i daggfuktigt gräs. Solen som ännu lämnar uteplatsen i skugga, en svag bris sveper nattlinnet mot benen. En fågel kvittrar, en humla eller två och ännu en envis fluga att vifta bort. Doften av alla blommor och grannens nyklippta gräs.
Sommarmorgon är att gå in i sovrummet för att lämna nattlinnet i en hög på golvet och bara dra på sig en klänning, eller den där svepande gröna omlottkjolen man sytt i slöjden och en t-shirt därtill. Tassa ut i köket för att bre en korvmacka eller fler och hälla upp ett glas iskall mjölk. Sedan kliva i träskorna och gå över gårdsgruset till brevlådan. Det är tyst och stilla runtomkring och alldeles soligt på den sidan av huset. I brevlådan ligger alltid en nyanländ och färsk Kalle-tidning. Med den och smörgåsarna och mjölkglaset till hammocken för att läsa. Gunga och äta, haffa mjölkglaset i farten. Tillslut liggande på rygg i hammocken med foten mot det kalla järnet för att trycka ifrån och få en trivsam gungfart. Kjolen som hänger utanför kanten sveper fram och tillbaka. Läsa sida efter sida. Tills hela Kalle är läst och Brorsan har vaknat och får ta över. Både tidning och hammock.

Sommarmorgon är all tid i världen och inga måsten skymmer solen. Bekymmersfritt och lätt att fösa undan lappen som mamma skrev innan hon åkte till jobbet. Om att rummet borde städas. Men alla vet att det inte kommer att städas alls, för det är sommarlov och lugn och ro och ingen är hemma och tjatar.
För sommarmorgon är glass i skuggan och inget att göra. Sommarmorgon är en packad badväska och cykel mot stranden. Sommarmorgon är längst ut på bryggan med fötterna i vattnet och måsarnas skrik.
Sommarmorgon är gungan under lönnen där man sitter med utsträckta ben och gungar högt medan svalorna leker ovanför. Sommarmorgon är himmel blå och allt är möjligt om man bara vill. Det är sommarmorgon. Allt annat är nåt helt annat.

4 reaktioner på ”Sommarmorgon

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.