Svengelska

Engelskan har stort inflytande över vårt språkbruk, mer än någonsin. Av någon anledning verkar det vara bättre att slänga in engelska uttryck än att använda sig av det svenska alternativet. Och en hel del har helt enkelt passats in i språket rätt av utan att ens försöka hitta en lämplig översättning. Engelskan tycks liksom finare, mer outstanding, smartare och fränare? Antingen uttalas orden med försvenskat uttal eller med snudd på överdrivet amerikanskt uttal. (Eller vad man tror är amerikanskt uttal.) Ibland är det bara enstaka ord, ibland hela meningar som man struntar i att översätt eller rent av översätter till engelska för att det ska låta lite catchy. Visst, svenskan är rena ihopbakslånet av en gång främmande låneord och de flesta kan ändå engelska väldigt bra numera.
Jag tänker inte ge mig in i någon random analys av detta fenomen eller pusha för mina kloka slutsatser. Konstaterar bara lite off the record att det är större risk att vi blir engelsktalande i framtiden än arabisktalande som somliga foliehattar påstår. Efter att ha sett ett reality-program i år på teve känns det inte som nåt understatement att engelskan är den yngre generationens andra hand liksom. För de pratade engelska i var och varannan mening som om de inte kunde välja vilket språk de skulle ta. Typ, den där tävlingen ska jag vinna så you go girl och you got this. Och det var let´s go och bring it on och andra peppiga grejer, för de var ju ett team som ville ha en fight när det blev tävling. Vissa hade mer engelska i språkbruket än svenska, så svenskar de var.
Det vimlar av engelska ord och uttryck som lagts in i det svenska så att de blivit vardagliga och välanvända och knappast behöver nån research för att förstås. Ingen blir längre speciellt confused när nån har en svengelsk approach. Svarta tavlan är utbytt mot en whitboard och är det nåt som inte fungerar behöver vi knappast hjälp. När man kan få support. Det där som behöver skrivas ut använder vi en printer till och e-posten har glömts helt, nu mailar vi bara och glöm inte att göra en back-up av det viktigaste.
För att ta sig an livet behöver man kanske vara en hashtag gambler eller åtminstone få en hint om vad man ska ha för image. Få input av någon hajpad influencer som har rätt look för att slippa vara nån loser i fel outfit.
Folk tar inte längre bara en snabb promenad, de powerwalkar för att bli lite tight i kroppen. Och blir man alltför trött av det är det skönt med en powernap eftersom det tydligen ger mycket mer än en traditionell svensk vila. Så man slipper få nån backlash i träningen, kör allt på power bara.  Mellan varven kan ha lite mer mindfulness för att stressa av.
Alla som tar en selfie med mobilen efter träningen hoppas kanske att just de är hottast så att de kan bli likeade och kan gå all in och connecta med nån cool bodybilder. Nån som är allround och classy och dricker gott vin från flaska istället för bag in box på den fösta daten utan att fejka sin kunskap. Skulle det gå åt fanders och man råkat träffa ett riktigt freak kanske man skriker fu… you och go to he … sedan man alltid snacka med en livscoach och få lite consulting i svåra livsfrågor. Slipper sitta ensam hemma helt lost.

Nu kunde man ju tro att jag bara ägnat mig åt att översätta ett gäng ord och att hela texten är fake news men allt det där är faktiskt bara ett fåtal engelska ord som används vardagligt. Som om de ingick i akademiens blå ordlista numera. Om nu nån är ett fan av den längre. Faktum är att den där akademin är lite outlaw med behov av comeback eller en bättre controller eller ett nytt management … kanske rent av en defibrillator som skakar nytt liv i dem.
Kanske kunde man göra en cover på ordlistan med highlights från den förra och en ny keynote med lite cred och feedback till helpdesk för know-how. Ett bra koncept kanske skulle vara att skicka med den som giveaway i nån goodibag. Givetvis med någon snygg layout och med en limiterad upplaga som bara kan beställas on demand. Sen kan dom ju skicka ut en pressrelease och ordna ett releaseparty med gott snacks och smoothies.
Hela det här inlägget kanske bara är ett statement utan twist eller bara för att som någon rookie i språkanalys försöka styla med massa ord … eller så är det helt enkelt bara spam. Eller så kallar vi det urban exploration.
Om du orkat läsa ända hit kan du kommentera med valfri smiley och mansplaina hur det egentligen ligger till. Eller låt det bara passera som ännu ett mainstream inlägg på webben. 😉

3 reaktioner på ”Svengelska

  1. Clever! Well, what does one add to such an ‘inlägg’?
    For someone whose daily language now is ‘engelska ’ can it be quite ‘enerverande ’ how much ’engelska ’ is used in Swedish ’nuförtiden ’. Lite korkat faktiskt, if you ask me! 😉

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.