Midsommarhelg

För ovanlighetens skull är det sommarväder på midsommar. Ofta är det en kall, regnig eller blåsig historia. Med besvikelse i sommarklännningarna och regn i sillburkarna. I år blev midsommaraftonen alltför varm, för min smak i alla fall. Det lär ska ha varit kring trettio grader. Fanns ingen anledning att betvivla det eftersom det var för varmt. Jag gick in. Jag gick ända ner i källaren. Lade mig i en sval säng och kände hur hela kroppen och sinnet bara andades ut och sjönk in i svalkan. Om man har gjort den grejen en varm dag är det lika bra att stanna ett tag för att bli helt avsvalkad. Jag somnade och vaknade av att jag frös. Underbar känsla.
Märkligt det där med temperaturer. Hur olika de påverkar oss. Andra fasar för att känna sig det minsta frusen och längtar efter massa värme. Jag fryser hellre än att jag är för varm och har sällan problem med att vara kall eller vistas i kyla. Värme däremot, det gör mig trött, irriterad och arg tillslut. När det är varmt överallt finns det liksom inget mer att göra. Om det är kallt kan man klä på sig mer, dra en filt över sig, leta upp ett par raggsockar. Men värmen är envåldshärskaren som dömer dig till helvetet. Nåja, visst överdriver jag men snudd på så känns det. Och prognosen för dagen och den kommande veckan ser lika varm ut den. Hörde du sucken? Den var min.
Hursomhelst, igår må alla värmeälskande folk ha fått en midsommarafton som de inte behövde klaga över. Jag gick ut framåt kvällen igen, när det börjat svalka av något. Katterna kom fram ur sina svalkande gömslen under täta buskar och blommorna sträckte återigen på sig. Jag satte mig med en bok under markisen, intill den starkt doftande rosbusken. Visst låter det extra idylliskt? Men det var diverse festligheter runtomkring oss och det spelades kass musik på hög volym från ett håll och en ivrig fotbollsmatch pågick under rop och skrik från ett annat håll och snapsvisesång från ett tredje håll. Aningen svårt med en stillsam läsaraktivitet i allt det.
Just stillsam är väl knappast förknippat med midsommarfirandet så där rent allmänt. Då ska det vara fest och tjo och tjim och ny klänning och krans i håret och ett bord överfyllt av mat man måste ha.
Vi valde ändå stillsam. Eftersom man får välja själv. Maken försvann in i garaget efter morgonkaffet där han grejade med sitt i godan ro. Jag drog fram med vattenslang och gav rabatterna en möjlighet att klara dagen. Satt sedan med min bok i en morgonsval paviljong. Åt sillfrukost och tog en … ja okej då … två snapsar till fast det bara var förmiddag. Läste lite till. Det blev sill och potatis även till lunch som sig bör. Fast en enkel variant utan en massa onödiga tillbehör. Lite sill och lax och dopp i kopp, mer behövs inte för mig. Middagen gjordes också enkel. Stekte lite kött och drog ihop en kall potatissallad. Hade aldrig orkat ställa mig vid någon grill i värmen (som jag aldrig orkar annars heller) och ingen av oss hade lust med någon avancerad festmiddag. Men potatissalladen blev jättegod och köttet smakade lika bra från stekpannan.
I min smak en alldeles lagom midsommarafton med lugn och ro … nåja … och vi väntade inte ens in natten ute. Gick och lade oss i svalkan och stängde dörren om grannarnas festligheter. Det är då för väl att alla får göra på sitt vis. 😀 Nu är midsommardagsmorgonen väldigt tystlåten. Endast fågelkvitter och humlesurr. Och klangen från vindspelen eftersom det blåser en del. Maken är tillbaka i garaget och jag behöver nog vattna lite även idag. Vi samlar kraft för ännu en varm dag.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.