Oväntat

Maken blev med motorcykel igen. Helt otippat och oförhappandes. Han har haft ett par förr. Sålde den sista eftersom han köpt sin taklösa Hotrod och knappt körde nåt annat än den. Skulle inte ha nån mer motorcykel. Trodde vi. Men så hände det sig ändå. Anledningen är sorglig eftersom det handlar om grannen mittemot som tyvärr helt plötsligt dog. Vi hade inte mycket kontakt. Han bodde ensam och verkade trivas bäst så. Vi hejade om vi råkade vara ute samtidigt, diskuterade all snö som skulle skottas ibland eller något liknande väderrelaterat. Hjälptes åt lite i det där översvämningskaoset som drabbade honom också, men vem han var egentligen har jag ingen aning om. Hans bror som ofta varit på besök genom åren har jobbat på med att tömma huset sedan dess. Det känns alldeles öde just nu. I väntan på nya ägare.
Men i garaget fanns alltså en motorcykel. Det visste vi såklart, har sett honom åka på den, men det var länge sedan grannen var stabil nog för att köra sin motorcykel. Alltså har den stått orörd och okörd bra länge. Skulle säljas i det skick den var, utan startförmåga sa brodern. Som någon slags reservdelshoj. Maken kom in efter att ha varit över och pratat med honom en stund om allt det jobbiga i att tömma sin lillebrors hus i denna anledning.
Maken stod med händerna i byxfickorna, försökte se oberörd ut men jag känner honom för väl. Han berättade om motorcykeln där i garaget och var lite som en pojke med siktet ställt på något alldeles extra i leksaksbutikens hylla. Det var ingen dyr leksak denna motorcykel, i det skick den befann sig. Jag höll på med mitt och slängde bara ur mig det Maken ville höra. Köp den! Helt utan sarkasm eller nåt i den stilen. Klart han skulle passa på. Jag såg nog hur Maken hickade till men han spelade oberörd. Jo, jaa, kanske … Om den inte går igång kan den alltid säljas igen för samma peng som just reservdelshoj spekulerade han mest med sig själv. Precis så är det, köp den! Han sprang nästan över gatan en stund senare, kunde väl knappt tro min obrydda inställning till ännu ett fordon i detta garage.
Motorcykeln gick bara att rulla men rullade gjorde den, rakt in i Makens garage och vi hoppas grannen ler över det i sin himmel. Utmaningen bestod i att få den att göra mer än rulla. Maken försvann in i garaget kväll efter kväll och skruvade isär, plockade bort, städade upp, putsade och grejade. Kom in och beställde nåt nytt, rådgjorde med nån kunnig och skruvade lite mer när det där nya anlänt.
Nån dag senare hörde jag hur det hostade till i garaget och en tveksam motor spottade igång! Lite hackigt och tveksamt först men stod snart och brummade på med allt större självförtroende. Maken backade ut och for iväg upp längs gatan en sväng och tillbaka igen. Klart han fick igång den. Jag hade aldrig trott annat. Grannens bror kom också över och var nöjd. Både över att ha sluppit annonsera och att rätt person tagit hand om den och dessutom fått igång den igen. Nu fattades bara alla nödvändiga papper och en besiktning för att få den godkänd igen efter att ha varit avställd så länge.
Maken backade ur garaget och åkte i det ärendet i går morse i spöregn. Nu skulle det besiktigas för att kunna få köra mer än testkörning på hemmagatan. Han kom hem med samma leende som pojken i leksaksaffären efter att ha fått det han pekat på. Motorcykeln går som den ska och blev godkänd för ett andra liv på vägarna. Den behöver nya däck, men dessa är såklart redan på väg. Sedan kan Maken åka runt som han vill. Jag vet att han kommer att bygga om den också. Han kan omöjligt ha något i originalskick. Det står inte på förrän den har genomgått en förvandling.

4 reaktioner på ”Oväntat

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.