Sova i ovan säng

Jag vaknade tidigt, men valde att ligga kvar och slumra en stund till. Lyssnade på ljuden från gatan utanför, Maken som var uppe och gjorde sig i ordning för en arbetsdag och Katterna som precis kommit in och tjatade om mat och uppmärksamhet. Ljud jag vanligtvis inte brukar kunna höra när jag nyss vaknat.
Efter det bedrövliga vattnet som antastade huset för några veckor sen är sovrummet nere i källaren ett minne blott. Numera campar vi i eget hus och tyvärr i varsitt rum. Maken har intagit gästrummet och jag sover i rummet intill som vi kallar Bibblan. På en tillfällig säng eftersom detta rum vanligtvis inte innehåller någon säng.
Vanan att sova i källaren sitter i. (även om jag tillbringar vissa nätter på jobbet) Där nere var det en behaglig temperatur att sova i. Här uppe är det mycket varmare och de blir extra kännbart på natten. Även om jag försöker vädra innan läggdags för att sänka temperaturen en del så blir natten varm.
Nere var det också riktigt rejält och ordentligt mörkt. Bara ett enda litet källarfönster som vi gömde bakom mörkläggande rullgardin och gardiner. Även om vi har mörkläggande rullgardiner för fönstren uppe också, sipprar det ändå in ljus från gatubelysningen utanför. Och Bibblan har ingen dörr, endast ett draperi och det stänger inte ute allt ljus från husets övriga fönster eller något ljud.
Nere var det också väldigt tyst. Alla ljud både inifrån huset (typ en Make med morgonrutiner innan jobbet) och utifrån dämpades ordentligt. Här uppe hörs trafik, fabriken en bit bort och annat som då pågår invändigt. På natten hörs framförallt avfuktaren som står nere och brummar, precis under mig. Men eftersom den gör underverk för att vi en natt i framtiden ska vara tillbaka i rätt sovrum blir dess ljud trots allt inte så besvärande.
Sängen, ja, den är inte obekväm egentligen, fast den är av tillfälligt slag. Men det är smal, mycket smalare än min egen säng som jag brukar kunna vräka runt i annars. Det hade varit möjligt att bära upp den egna sängen, men jag var inte villig att förändra hela bibblan på grund av säng. Ommöblering hade minskat möjligheten att använda det rummet som vi brukar. Nämligen för trivsamma kaffestunder på lediga helgmornar, för trivsamma stunder med en bra bok eller med datorn och skrivandet. Nej. Jag gör hellre lite avkall på utrymmet i sängen eftersom det ändå är för en begränsad tid. Fast katterna är lite upprörda över detta märkliga sovarrangemang. Var ska man få plats liksom? I min säng är det alltför trångt för någon katt. Som tur är väljer de än så länge att vara ute om nätterna så jag hoppas det inte kommer alltför allt och regnigt höstväder i brådrasket.
Maken fick gästrummet med bredare och mer riktig säng. Eftersom han sover med en Cpap-maskin om nätterna på grund av en rejäl sömnapné behöver han lite mer utrymme än jag behöver.
Sömnen har oavsett sängar och sovarrangemang varit lite si och så ändå sedan det olycksaliga vattnet. Oro och grubblerier över allt det orsakade bäddar inte för god nattsömn precis. Första veckan såg man bara vatten, lyssnade efter droppande och plaskande ljud. Men nu sover vi allt bättre och förhoppningsvis, om allt går som det ska, är vi snart tillbaka i sovrummet igen. Om nån månad eller så. Det ska nog bli bra med tiden.

En reaktion på ”Sova i ovan säng

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.