Vatten … del 3

Att vakna till ett vattenskadat hus var inte roligt. Vi klev ur den dåliga sömnen tidigt, fixade kaffe och gick ner för att undersöka eländet. Nedanför trappan väntade vi oss nästan att möta mer vatten men det var verkligen borta. Men mattan som en gång i tiden lagts in över betonggolvet var nästan flytande under översvämningen. Det var bara golvlisterna som höll den på plats då. Alltså hade det varit massor av vatten under och den måste helt klart rivas ut. Golvet i tvättstugan, i pannrummet och i ett förråd är alla målade betonggolv. Dessa var inte alls påverkade såklart och det är nån ljusning i eländet.
Sedan kom vi till min nyrenoverade gå-in-i-garderob. Där var det också vatten under det nyligen lagda trägolvet, det kippade lite och sipprade ut vatten när jag gick på det. I Makens hobbyrum och i sovrummet låg någon slags trägolv och sådana mår aldrig bra av vatten. Vid första anblicken såg dessa helt orörda ut, som om inget hänt. Men en oro över vad som fanns under sköt vi för tillfället åt sidan. Det fanns angelägnare saker att ta itu med just då.
Vi började bära upp saker från det första rummet, packade och ställde in i garaget. Många steg upp och nerför trappan med grejerna. Somligt var blött och förstört och hamnade direkt ner i sopsäck.
Ett relativt nytt garderobssystem var bara att riva eftersom det var helt blött i golvsockeln och en bit upp längs sidor och bakstycke. Slutligen kunde Maken riva upp den där blöta plastmattan så att betonggolvet blottades och kunde börja torka. Jag höll också på i tvättstugan för att få undan där eftersom den behöver användas och även fungera som min garderob ett tag. Garaget fylldes på allt mer och vi blev såklart allt tröttare och allt mer uppgivna av allt jobb och allt som var förstört. Speciellt när Maken tillsammans med snälla Grannen sågade upp hål i både sovrumsgolvet och hobbyrummet och hittade plaskblöt isolering och ännu mer vatten. Båda golven måste brytas upp. Sånt gör en uppgiven. Allt jobb det kommer att innebära att först tömma ett par överfyllda rum och sedan riva golven. Golv som vi var fullständigt nöjda med och inte hade någon anledning att byta om bara vattnet hade hållit sig utanför huset. Därtill all långvarig torktid som kommer att krävas innan betongen blir tillräckligt torr för att nya golv ska kunna anläggas.
Försäkringsbolagen var formligen översvämmade de också, av samtal från alla drabbade. Vi anmälde såklart skadan redan första dagen och fick bara veta att det kan komma att dröja. Men vi fick tillåtelse att riva ut och slänga eftersom det måste göra fort för att ingen ytterligare skada skulle tillkomma. Bara vi dokumenterade allt. Det var bara att jobba på. Allt måste upp.
Jag är turligt nog en organisationsmänniska. Därför har jag ägnat mycket tid åt att ordna det bra i våra tillfälliga sovrum, att tvättstugan är användbar och att allt är så bra staplat som möjligt i garaget. Dels för att allt ska få plats men också så att det går att hämta sånt man kan behöva. Som jag tidigare gick ner i källaren för att hämta.
I övrigt ser allt ut som vanligt, inget är påverkat i vår boendeyta och vi har aktat oss för att stuva in nåt där. Det ska finnas plats för liv och vila också medan allt jobb pågår.

3 reaktioner på ”Vatten … del 3

  1. Så oerhört bra organiserat så att ni inte behöver se grejerna medan ni sitter i TV soffan. Det måste finnas andrum också. Skönt om er och skriv om eländet. Speciellt om skrivandet erbjuder terapi! ♥️

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.