Torka tvätt

Sommartid gillar jag verkligen att hänga ut tvätten att torkas av sol och vind. Den luktar så gott sen, i synnerhet lakan som behåller doften åtminstone första kvällen man ska sova i dem.
Vi har haft en helt ordinär gammal torkvinda för endamålet. När den en gång i tiden, av förra husägaren, cementerades ner i backen var nog valet av plats alldeles utmärkt. Ett trappsteg upp till den övre nivå vi har i trädgården. Skogen utanför staketet, bärbuskar precis innanför och ett rejält potatis och grönsaksland fanns på denna upphöjning. Och så torkvindan. Hittade en riktigt gammal bild i ett av våra fotoalbum där man ser huset från baksidan med torkvinda och allt. Tittar du noga ser du mig i en ung version i full färd med räfsan längst bort i trädgården. Jag gissar att vi varit husägare drygt ett halvår här och detta är den första våren för ungefär trettio år sedan.

Det är numera också många år sedan pappa hjälpte mig anlägga gräsmatta mitt över hela odlingsytan eftersom den inte intresserade mig alls. Bärbuskarna är också borta numera, minns inte om de grävdes upp eller avvecklade sig själva. På den nya gräsmattan kom en ny uteplats och så småningom min paviljong. Och i slänten växte sig en gran hög och stor och lönnen jag planterade bredvid är numera enorm.

Där är hammocken placerad och torkställningen fann sig tillslut inklämd mellan uteplatserna. Stod där och skämdes, liksom mitt i vägen. Tvätten trasslade in sig i grenarna på granen och själva ställningen var ful och störde.
I våras tog jag tag och lyfte den från sin plats, vek ihop och bar in eländet i skymundan. Kvar fanns bara det rör som gjutet i en cementklump höll ställningen på plats. Maken ville kapa röret med rondellen, men jag bad honom avvakta. Ingen av oss hade för avsikt att försöka gräva upp cementklumpen.
Torkningen av tvätt flyttade till en bättre och soligare plats på en tillfällig hopvikbar torkställning som blåste omkull vid minsta pust. Den är såklart inte gjord för att ha utomhus men fick duga tillsvidare. Tanken på att gräva en rejäl grop och gjuta ner ett nytt rör för någon torkvinda … nä. Jag letade alternativ på nätet och hittade en bra lösning. Maken verkställde. Kom hem med impregnerat virke från bygghandeln, sågade och skruvade ihop och slog ner nya stolpar i backen på den nya platsen. Öglor för tvättlinorna och ett par uppvibara klädhängare på utsidan av stolparna för sånt som vill torka på galge. Tadaaa liksom.

Det gamla röret fick tillslut stanna på sin plats. Jag piffade upp en gammal gardinstång och ställde klättrande blomma nedanför. Nya torkställningen syns i bakgrunden också. Blomsterklädd gardinstång passar betydligt bättre än torkvinda på det gamla stället. Tänker utveckla det nästa år 🙂

Det hinner hända en hel del i en trädgård på trettio år och det är inte längre så där öppet och kalt som på det gamla fotot. Nu är det lummigt och trivsamt som jag vill ha det.

En reaktion på ”Torka tvätt

  1. Fiffigt med gardinstång som klätterplats för blommorna! Och ja, visst händer det mycket kring ett hem på 30 år! Både inne och ute.
    Bra med torkställning ute! Ngn sådan får jag inte ha enligt reglerna här där vi bor. Så jag hänger jämnt och ständigt på torkställning som går att vika ihop och ta in igen. Anses säkert som den knäppa grannen, men det bjuder jag på! 🤣

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.