Blomster i överflöd

Sitter ute i ljumma sommarvindar som för med sig dofter av allt som är sommar. Det är lördagsmorgon och ännu är det semester. En liten vecka till.
Sommar är det länge ännu och sommarblommorna i sina krukor är som finast nu när de vuxit till sig ordentligt. Jag har massor med såna. Krukor som jag grupperar till trivsamma arrangemang på alla de sittplatser vi använder under sommaren. Jag räknade blomkrukorna en dag när jag vattnade. Kom till nittiofem … japp.
Nittiofem krukor med sommarblomster på min tomt. Flera av dem är större sådana med flera växter i samma, det innebär alltså att växtantalet får en helt annan siffra. Men nu var det krukor jag räknade, inte växter. Det går naturligtvis åt en del vatten till alla dessa krukor, i princip dagligen under denna varma sommar. Hittills har jag haft regnvatten i min tunna. Det tog slut i går. Nu blir det kranvatten om det inte kommer någon påfyllning från himlen snart. Jag tänker inte låta krukblommorna dö av törst. De var inte billiga heller. Men det struntar jag i eftersom detta är mitt största nöje sommartid och vi njuter båda av att ha det fint omkring oss när vi semestrar hemma.
Jag hade också en hel del övervintrade växter som stått i sina krukor sedan förra sommaren, så allt är inte inköpt i år. En del av mina pelargoner är flera år gamla.
En del sommarblommor brukar övervintra inomhus i det som är omklädningsrummet som tillhör vår helt oanvända bastu. Andra blir nerstoppade i sin kruka, i jorden i en pallkrage. Så att vintern fått sköta om dem ordentligt. Det fungerar jättebra på en del växter. När jag fick fram alla ur pallkragen i våras spirade det bra i så gott som alla. Däremot hade inte allt överlevt i duschrummet eftersom det blir aningen för varmt därinne och jag kan ha glömt att gå ut och vattna vid några tillfällen när vintern var som mest.
I rabatterna bommar en del rosor och annat trevligt, men mina rabatter skulle behöva en ordentlig tillsyn. Ogräset har tagit över på en del ställen och jag skulle behöva både rensa ordentligt och flytta på några växter som inte mår bra. Typ börja om i vissa fall. Men vem orkar gräva rabatter i den här värmen? Växterna skulle inte heller uppskatta att bli uppgrävda nu. Det får vänta till senare. När nån svalare vind tar sig an oss.
Häromdagen åkte jag med ett par goda vänner på utflykt till en fantastiskt fin handelsträdgård en bit bort. Jag kunde så klart inte låta bli utan kom hem med ännu en pelargon och tre perenner. Men dessa perenner får klara sig i sina krukor ovan jord tills jag hittar nån gräv-ork.
Antalet pelargoner som ska klara vintern i omklädningsrummet har alltså ökat med några exemplar denna sommar. Det blir till att ordna med bra avställningsytor därinne när allt ska in i höst. Och ställa påminnelse på mobilen så jag kommer ihåg att gå ut och stänka på dem lite vatten.
Lördagen ser ut att bli en varm dag det också. Vi har planer på ett loppisbesök och därefter inga planer alls. Ju varmare det blir ute desto hellre är vi inne. Med mörkläggningsfördragna fönster och fläkten på högvarv.
Dessutom har jag fortfarande ett krångligt knä att sköta om. Värmen underlättar inte sårvård precis. Men jag tvättar och pysslar så det ska säkert bli bra.
Bjuder på en bild av min nyaste ros, en för året nyplanterad Honungsros ”Lykkefund” blommar redan för fullt. Den har för avsikt att klättra och bli rejäl. Vi hoppas den tar för sig ordentligt och faktiskt gör det.

4 reaktioner på ”Blomster i överflöd

  1. 95 krukor?! Jag ligger verkligen långt efter med mina 8 krukor och två balkonglådor! Och inget övervintrande här heller. Annat än gräslöken, rabarbern och jordgubbarna i trädgårdslandet! Vilka gröna fingrar du har!! 😃

    Gillad av 1 person

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.