Regn och skator

Det luktar sommar extra mycket under ett sommarregn. Det luktar blöt barrskog, hav och gummistövlar. Växtligheten sträcker sig efter duschen och myggorna kan attackera värre än vanligt. Katterna sträcker lojt ut sig under skyddande tak och ämnar sova sig ända bort till molnfri himmel. Skönt ändå, med paus från den värsta värmen och solen. Det tycker vi alla här i huset. Och andas liksom ut. Solen må vara sommaren personifierad, men det är en skrikig diva.
Det har regnat under natten och i omgångar hela morgonen. Himlen är tung av stål och luften är varm och fuktig. Allt är tyst. Inga ivrigt gräsklippande, grästrimmande, vedsågande, husbyggande grannar är ute och håller på med oljud i regnet. Alltså är det tyst. Så när som på drippandet på taket och humlesången i de utslagna rosorna. Ja! Humlor, bin och fjärilar är tillbaka. Kanske var de bara sega att komma igång i en kall och trist vår?
Skatorna låter också när de till och från skriker nåt till varandra. Jag undrar vad de skriker om. De brukar varningsskrika när Katterna går över gräsmattan. Men nu är det sovläge och inget att varna för.
Skator är inga dumskallar. De har för länge sedan förstått att vi ställer ut mat till Katterna i bland. Det kan vara det dom skriker om. Typ, har dom ställt ut? Näe, ser inget och det sitter människa på altanen.
Ibland landar nån av dem på plasttaket ovanför mig med ett skrapande ljud när klorna nuddar plasten. Sen kan jag följa skuggan som trippar sig ner mot hängrännan och vidare ut på en kant där man om man är skata kan sitta skyddad och spana in på altanen. Sitter ingen sån människa där eller om det inte heller är någon katt hemma flygs det rätt in på altanen för att leta maten. Jag har till och med hört de fräcka typerna trippa sig rätt in på köksgolvet i färd med att ta sig an kattmatplatsen. Då schasade jag.
Jag ställer upp bastudörren på glänt med hasp. Placerar matskålarna därinne. Springan är tillräcklig för Katterna. Men även för skatorna, som minsann inte har såna skrupler att de låter bli mat som är placerad bakom haspad dörr. Det skulle inte göra mig så mycket om det var så att dom var rumsrena. Men de släpper i från sig otrevligheter på stolsryggar och sittdynor under sin mat-tjuvar-raid.
Vi har två par skator som bott härikring i flera år. De är i princip våra egna skator. Ja, jag känner igen dem numera och de bygger bo i vår höga cypress varje vår. Och i övrigt håller de till i träden och på taken runtomkring. Retas ganska friskt med katterna, som om det var ett nöje de ägnar sig åt när de fått tråkigt. Jag har däremot aldrig märkt att de tjuvat med sig saker av blänkande art som det påstås att de gör. Kanske är det bara en skröna? Det är maten de vill åt och det retsamma nöjet det här gänget vill åt.
Annat elände som gillar regnet är sniglarna. Soliga dagar luras vi att tro att de inte finns. Men direkt efter ett ynka litet regn släpar de sig ut och går lös på blommorna. Jag är så trött på dem men hur jag än gör är det fortfarande 2-1 till snigarna.
Den här dagen, precis som de flesta andra av våra semesterdagar är fri och orörd. Vi tar även den här som den kommer och njuter av semestern i stora drag.

2 reaktioner på ”Regn och skator

  1. Vi får också välbehövligt regn idag och luften är endast 24 grader istället för tio grader varmare än det! Härligt!
    Skator har vi däremot inte, men väl kråkor, helsvarta.
    Väldigt tama skator ni får tampas med!
    Och sniglarna…. Har du testat tricket med en tallrik (billig) öl att fånga dem i?   🤔

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.