Sommarvärmen är inte för mig

Gårdagen var varm och solrik, jag kollade inte termometern annat än när jag var iväg i bilen. Den sa tjugoåtta. Men somliga pratade om trettio grader och över. Vad vet jag. Det var varmt. Det var svettigt. Det var klibbigt.
Det enda läge som funkade var inomhus framför fläkten. Dörren stängd för att inte släppa in värmen. Markisen utfälld och rullgardinerna nere.
Katterna envisas ändå med att vara ute. Fast båda ser ut att må dåligt av värmen och skulle ha det bättre inne. Men inte då, ut ska dom. Men de letar skugga och hittar skrymslen under buskar som är svalare än andra ställen. Kommer in på korta visiter och slänger sig raklånga över golvet en stund.
En sommar när det var asvarmt hela tiden köpte jag varsin kylmatta åt dem. Fick tvinga ner dem för det var minsann inget de gick på frivilligt. De kunde ligga på mattan nån kort stund och såg helt förvånade ut av den svalkande känslan. Men det var ändå inget de verkade vilja använda. Jag tog fram mattorna i år också men nu har kyleffekten i dem upphört. Tror inte det är nån vits att köpa nya heller. Men jag skulle själv behöva någon slags kyleffekt om det ska bli en varm sommar.
Jag fick en idé igår medan jag satt ute en stund i kvällningen och låtsades att det var svalare. Bastun!
Jo, vi har en bastu av äkta Finsk sort. Mannen som byggde detta hus och ägde det tills han sålde det till oss byggde såklart en bastu. Den har ingång enbart från altanen. Så finnar vi är i grunden är ingen av oss några bastuälskare. Nog har det bastats i denna bastu allt under vår tid också. Men vedeldad som den är tar det tid att få upp nån värme. Den har stått allt mer oanvänd under åren. För att tillslut bli vad finnarna ibland skämtsamt kallar svensk bastu. Den är alltså ett förråd. Där stuvar jag undan sommaren varje höst. In med kuddar och utedynor och annat jox. Och en del blommor vinterförvaras i bastuns omklädningsdel.
Men där är sagolikt svalt. Jag öppnade dörren in till svalkan i går och ställde mig barfota på det kalla golvet och bara andades en stund.
Jag tänker städa ordentligt därinne idag. Ordna så man kan gå in och lägga sig och vila en stund i svalkan. På bastubänken alltså. Där det är tänkt att man ska sitta eller ligga och svettas i bastuvärmen. Där tänker jag utnyttja svalkan istället.
Dessutom är det superskönt att duscha därute i det svala duschrummet. Japp. Det ska städas och fixas.
Dessutom är det betydligt svalare ute idag. Så himla skönt.

3 reaktioner på ”Sommarvärmen är inte för mig

  1. 16+17 juni hade vi 30+31 plusgrader här. När katterna var ute låg under skuggiga buskar precis om dina katter. När våra katter var inne tyckte de faktiskt att våra fläktar var ok, hehe.

    Gillad av 1 person

  2. Det blir en alldeles utmärkt användning för en oanvänd bastu! Eftersom isoleringen i väggarna i en bastu måste vara så bra, så är det ju självklart att den hålls svalare också. Lycka till med omvandlingen!

    Gillad av 1 person

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.