Tidig morgon i väntan på sommaren

Klockan är bara lite över sju och jag har varit vaken en halvtimme. Inte för nån annan anleding än att jag tycktes ha sovit klart och bestämde mig för att gå upp.
Gick raka vägen ut. I det här som trots allt är sommar. Idag ska det tydligen få vara regnfritt och vi kan uppnå enorma temperaturer av hela tjugo sommargrader! Jo, jo. Efter de blygsamma knappt femton kommer det såklart att kännas lite extra somrigt, extra lyxigt, extra allt. Så där så man får för sig att ta fram en sommarklänning, tända grillen, packa en badväska. Helt vilda idéer kan komma att passera systemet.
Det är inga tjugo ute denna morgon. Långt i från. Jag sitter ändå ute på altanen och småfryser. Städade av den lite sommarskräp i går och den är himla trivsam att vistas på. Lite lätt vajande draperier i morgonbrisen. Några humlor som surrar omkring i sommarblommorna. Fina, tjusiga sommarblommor som jag ordnat i trevliga grupper. En för stunden naturskräpfri matta och inga nattliga matrester under bordet ens. Matrester för nattkatter alltså. Det brukar med fördel ätas byten just på hemmaaltanen och nån liten rest blir det alltid kvar för mig att äcklas över innan jag får bort den.
Tystnad råder i grannskapet. Endast tant är vaken. Och en glad och yster Katt som kom rusande genom dagggfuktigt gräs och ville ha en morgonkram, lite mat och en morgonkram till.
Det blommar frikostigt överallt. En mängd fåglar tjattrar runt i träden. Kanske har även de hört att det ska bli sommar just idag?
Ännu har ridån inte gått upp, större delen av himlen är täckt av moln men de är av en tunnare art. Det syns en och annan blå strimma här och var. Och man kan ana att även solen finns där.
Nu tillhör jag i vanliga fall inte skaran som sjunger solens lov och längtar efter den så till vida att jag går ur sängen i ottan bara för det. Men när jag nu ändå vaknade så piggt kunde jag lika gärna ta mig en titt. På himlen. Kolla om det fanns nån sanning i det där som väderfolket gjort stor affär av. ”Då kommer värmen tillbaka!” Skrek en artikel ut häromdan. Jag läste den inte. Men i väderrapporteringen på nyheterna har man också bröstat sig med löften om denna sommarvärme som ska återvända. Det är ju bara det att i nästa andetag kommer ett men … För jo, det ska bli varmare och soligare. Idag. Men i morgon, eller så sent som i övermorgon, då kommer en ny regnfront och täpper till alltet, lägger man ofta till efter sina mer pråliga besked.
Alltså, det är bara väder. Som alltid, alla somrar, har varit oberäkneligt. Vädret är vädret. Egentligen behöver man bara gå ut och kolla. Väderrapporteringen tycks tro att vi lever livet efter den. Vill få oss att tro att just i år, just denna sommar kommer det att bli som vid medelhavet eller nåt. Man skickar alltid med brasklappar om hur mycket vi måste njuta och var solen ska vara. Som om vi sitter med planeringskalendern och kartan i handen för att snabbt kunna åka dit solen kommer nå. Eller vintertid får reda på om det kan vara halt eller farligt på vägen eller hur vi borde klä oss.
Jag vill höra hur vädret kan bli om jag slår på nyheterna. Inte få reda på hur jag ska leva. Snart kommer dom väl med karriärstips också.
Nåja, nu måste vi som det sägs njuta. Med betonigen på måste, som om jag var okapabel att själv reda ut ifall jag gillar när det blir varmare och soligare. Eller inte kan känna eller tänka ut själv vilka klädesplagg som lämpar sig eller vilka däck bilen bör ha eller hur vägen kan tänkas kännas under dessa. Usch. Jo, jag kanske är lite morgongrinig. Det går snart över. Bara jag får lite kaffe.
Nu är i alla fall solen nästan ute ur molnfällan och silar in lite över detta altanbord. Det låter på fåglarna som att det kommer att hålla i sig. I alla fall just idag. I morgon kan det bli nåt helt annat. 🙂

4 reaktioner på ”Tidig morgon i väntan på sommaren

 1. Du har säkert rätt dör med karriärtipsen under väderleksrapporterna, lika säkert som att Expressen och Aftonbladet kommer med bantningstips

  Gilla

 2. Det är så mycket som skall ’stämma’ under den nordiska sommaren. Mycket hopp och förväntan läggs på den. Säkert för att den är så kort och för att det är då folk semestrar. Dock har du ju helt rätt- Norden ligger inte vid ngt Medelhav och det skall inte vara mycket varmare än just över +20. Dock är jag nog soldyrkare jag med måste jag säga…. fast du har ju helt rätt. Inte mycket vi kan göra åt vädret…. god fortsättning på semestern oavsett väder du/ni bjuds på! 😃

  Gilla

  • Visst är det så, sommaren är kort. Jag är inte så väderstyrd egentligen men det finns en gräns för hur mycket regn man vill ha 🙂 Oavsett så är det underbart med semester!

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.