Virus och masker

Nu höjer man inte längre på nåt bryn av att läsa om ännu ett inställt evenemang. Utan tar mer givet att de som ännu inte kryssats över snart gör allt annat inställt sällskap.
Inte heller häpnar man lika mycket av att se folk med munskydd ute i offentligheten. Även om jag tyckte att tanten jag såg vid en av köttdiskarna härom dagen hade gått väl långt. Hon var mer än långt över sjuttio plus strecket och borde inte alls ha stått med någon kundvagn i butiken. Likaväl stod hon där och valde köttfärs till sin redan välfyllda vagn. Iklädd ett munskydd Darth Vadar hade avundats. Förutom färgen möjligen, för hennes var vitt och inte svart. Men, i klass med grejer man använder om man har för avsikt att handskas med livsfarliga vätskor eller ångor kanske. Med något rejält filter invändigt. Det satt inte speciellt bra i hennes ansikte och hon fick något av en rejäl nos, som var ivägen när hon skulle böja sig över disken och titta på varorna. Tanten såg antagligen bara sin vita nos och försökte trycka undan den för att kunna se på sidan av.
Jag antar att hennes nos gjorde just henne trygg och i någon slags vetskap om att inget virus kunde nå henne. Det gjorde däremot mig en aning otrygg i tanken på om hon ville undvika bli smittad eller undvika att smitta? Eftersom tanten inte såg speciellt pigg ut i övrigt fick det mig att undra varför hon tagit på sig nosen. Var det så att hon försökte behålla nåt virus för sig själv kanske?
Jag köpte inget ur den disk hon rotade runt i med sina bara händer … som nyss föst omkring det där munskyddet. Jag såg till att nå kassan före henne dessutom.
Alla slag av munskydd debatteras för fullt. De är inget krav här just nu. Kanske inte kommer att bli det heller eftersom det tydligen inte är bevisat att de faktiskt gör nån nytta. En av anledningarna är just okunskapen i hur ett munskydd ska hanteras. Tanten i butiken visade just på den okunskapen med att hålla på och greja med det hela tiden.
Såg ett liknande bevis på en av de dagliga presskonferanserna också. Ironiskt nog där experterna pratade just om hur ett munskydd kan användas felaktigt och kanske orsaka mer skada än nytta. En reporter iklädd engångsmunskydd satt ytterst på en stolskant och höll på med sitt munskydd konstant. Mest hade hon munskydd bara över munnen och satt och höll fast det med hela handflatan men näsan var fri att andas in allt. När hon skulle ställa nån fråga drog hon ner det helt och lät det vila under hakan och sen tillbaka upp över munnen igen. Meningen är att skyddet ska sitta tätt över både näsa och mun och inte röras alls medan det bärs om det ska vara nån som helst vits med det. Hela människan såg ut som att hon kunde se viruspartiklar i neon och bara ville därifrån fort. Jag hoppas hon kan få bli befriad från den arbetsuppgiften och kan jobba hemifrån i fortsättningen.
Själv fortsätter jag som rekommenderat. Håller avstånd, minskar sociala kontakter och tvättar händerna noga. Det känns tillräckligt just nu.

2 reaktioner på ”Virus och masker

  1. Precis! Finns många tanter här också med munskydd som de inte riktigt vet hur de skall bete sig med! Och latexhandskar! Som de rör i med allt!! 😩
    Här rekommenderas nu munskydd om du inte kan hålla distans. Dock inte för att undvika viruset, för ngt sådant bevis finns inte ännu- utan för att undvika sprida dina eventuella virus till andra!

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.