Rövarstek

Midsommaraftonens mat blev en riktig finländsk delikatess som tillräddes under hela dagen. Rövarstek lär ska ha förhistoriska anor och varit jägarnas sätt att tillreda sin mat.
Allt började med en grop i sanden vid stranden, i botten av den sten och ett hönsnät med rejäla handtag. Redan på morgonen började vi elda i gropen, ovanpå hönsnätet och elden jobbade på i minst tre timmar. Köttet var två rejäla bitar, en nötstek och en grisstek. Man kan ha lamm också. Dessa hade kryddats och fått ligga och dra i sig smakerna i kylen nån dag. Sen ner i stekpåse, hårt inlindade i aluminiumfolie och därefter i ett tygstycke typ en bit av ett lakan eller liknande som knöts ihop ordentligt. Det får inte gå hål på köttpaketen under tillagningen.
Sen lyftes glöden ur gropen, där kom handtagen till användning. Och all glöd hälldes i skottkärran en stund. Skyfflade ur det sista för att få stenen i botten fri. Sedan tillbaka med gallret i gropen med köttknytena på. Dessa blöttes också ner för att inte tyget skulle brinna. Sedan packades en massa sand tätt över knytena. Sedan hälldes den tillvaratagna glöden tillbaka över sanden och ovanpå detta en ny brasa som fick brinna i minst fyra timmar. Medan köttet sakta tillagades därnere under alltihop.
Tillslut var det bara glöd kvar av allt eldande och det var dags att lyfta ur köttet. Återigen med hjälp av handtagen, glöd och sand skakades av och köttknytena lyftes tillslut över till en plåt. Tyget var svett och bränt men när det vecklades ut och folien skalades av möttes vi av en fantastisk doft! Köttet hade en lite bränd skorpa som vi tog bort och där under den fanns ett mört och smakrikt kött som föll i bitar bara vi nuddade det med en gaffel. Behöver jag säga att det var en suverän måltid? En tidskrävande matlagning, väl värd besväret.

3 reaktioner på ”Rövarstek

  1. Låter mycket gott, men vilket jobb! Tänk att behöva tillreda maten på det sättet till vardags….?! 🤔
    Intressant med foton av varje steg i processen också. 😃

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.