Fredagsmys?

Fredagsstämning hos tandläkaren? Nja, knappast. Sköterskan visar in mig till rummet med en svepande gest som om hon ritar upp en bana för mig att följa. Jag hänger av mig och vi utbyter de obligatoriska fraserna om vädret. För dagen ett nytt ymnigt snöfall som är typiskt för månaden. Benämningen aprilväder har väl knappast uppkommit utan anledning.
Jag slår mig lydigt ner i den där stolen fast jag helst velat springa åt motsatt håll. Det beror inte på någon som helst tandläkarskräck. Inte heller är jag rädd för nån smärta. Det finns en annan anledning till min flyktkänsla. Jag har så lätt för kväljningar, allt värre med åren dessutom, av allt jox som ska in i munnen under dessa besök. För dagen också ett par rejäla skedar med en avtryckningsmassa eller vad det nu kan heta. För att jag måste få en krona tillverkad till en avbruten tand.
Min tandläkare är himla bra och har en lösning på det här med min aktiva kräkreflex. Eftersom den tenderar att överväldiga mig till att knappt få luft och nästan orsakar panik medan jag ligger där med leran upptryckt i käken. För att minska problemen görs det hela under lustgasbehandling. Jag får på mig en näsmask, till en början bara vanligt syre men snart har det bytts ut till lustgas. Tandläkaren försöker också prångla på mig bedövning, bara för att det kan tänkas göra lite ont vid tandköttet medan hon slipar ner tandresten. Ha, jag ska inte ha nån bedövning! Jag bryr mig inte om det gör lite ont en stund. Ja, jag kommer att ligga stilla ändå! Hon låter alltså bli bedövningen och slipar på. Jag ligger blickstilla, andas med näsan och låter lustgasen ta över. Skön känsla, förutom allt som pågår i munnen, så fredagsmys? Knappast.
När det blir dags för de där slevarna med lera är jag rätt avslappnad och jag håller tankarna i ett strikt grepp och styr dem till annat än metallsmaken mot tungan och motar undan känslan av att kväljas. Andas med näsan, in och ut, in och ut. Jag sitter vid tjärnen och fikar! Solen glittrar i vattnet och jag har mossa runt kängorna och kaffe i min emaljmugg och all ledig tid i världen. Jag måste hålla till där och glömma vad som pågår i min mun. För om jag rör mig för mycket blir avgjutningen skit och måste göras om en gång till. Nej tack! Den uppe är raskt avklarad och lyckas bra. Den nere känns evighetslång och lite besvärligare men puh, tillslut piper nån klocka och avgjutningen kan makas lös från mina tänder. Det gick bra! Inga luftbubblor säger hon! Jippiii!
När detta mitt värsta är över byter hon ut lustgasen mot vanligt syre igen och snart får jag komma ur ryggläget och skölja munnen. Klart. Puh. Det är över. Bra jobbat! Och då menar jag av både tandläkaren och mig själv.
Jag åker lättad hem, byter om och gör mig i ordning för betydligt trevligare fredagsmys. After work … eller snarare after dentist … hos en god vän. Det blir bubbel, goda tilltugg och trivsamt babbel.
Sånt är bra mycket trevligare än tandläkarbesök alltså!

En reaktion på ”Fredagsmys?

  1. Detta låter enormt bekant! Starka kräkreflexer här med och lustgas har använts när det blir röntgning av tänderna. Ingen tandläkarskräck förekommer här heller och lite smärta drar jag mig inte för, men då det skall läggas röntgenbilder eller andra stora grejer i munnen…. huga! Duktiga du osm klarade av fredagens besök så galant ändå. Tack och lov finns det bra hjälpmedel att ta till! 🤞🏻😃

    Gillad av 1 person

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.