Resan (en kort novell) del 2

Det spelade ingen roll hur högt hon ställde in värmen! Trots all varmluft fläkten producerade mot henne i full kraft, frös hon huttrade. Hon försökte arrangera sin halsduk om axlarna med en hand i taget. Ovillig att stanna som man blir när vägen hem är lång och körtempot är igång. Ovillig att lämna bilbubblan som om världen utanför var ett hot och tidtagaren inombords manade på henne. Ingen tid att passa, ändå skulle det inte sinkas tid genom att stanna i onödan.
Det var torrt i halsen, aningen hostig nästan. Stolsvärmen spred sig under henne och hela hon satt innanför sig själv och darrade. All glädje med bilkörningen var utbytt mot rastlöshet och obehag. Det verkade evighetslångt hem. Inget blev heller bättre av att hon hela tiden tänkte på hur långt det var kvar. Hon tog ett beslut om att stanna, trots allt. På en bra mack, där det fanns både toa och butik. Det skulle bli bra. Hon såg redan fram emot chokladen att hålla sig sysselsatt med resten av vägen.

Det tilltog nu. Samlade sin kraft. Kände tydlig kontakt, precis ovanför. Där låg löftet, doften, pulsen. Som krävdes, som åtråddes. Tillgången var nära igen.

Europavägen gick rakt igenom en större stad, som en flod bryter sig in mellan två berg. Stad på bägge sidor om hetsiga körbanor, avfarter och påfarter som ledde bilar åt olika håll. Ett myller i ett genomtänkt system. Man skulle ha sett det ovanifrån, som ett uppritat mönster på ett papper. Det var inget hon räddes i vanliga fall. Men nu, hon satt spänd. Ena foten på gaspedalen, den andra hårt tryckt mot bilgolvet för att liksom hålla sig fast. Nästan lyft från sätet och ingenting av hennes vanliga körglädje och trivsamma bilstämning fanns kvar. Det skulle bli absolut nödvändigt att stanna, snart. För att kunna pausa lite, äta nåt, gå på toaletten, köpa för mycket godis eller vad som helst som kunde distrahera tanken på … Ja? Tanken på vad? Något hemskt, nåt obehagligt och farligt? Det här var sanslöst sjukt! Hon försökte nynna med i en låt men fick inte grepp om vare sig texten eller vilken låt det var.
När staden var passerad och hon äntligen svängt av mot nästa delmål skulle det komma en bensinmack på höger sida. Där hade hon stannat förr. Det var bara att fortsätta en liten stund till, sen skulle hon kliva ur bilen och andas frisk luft och hitta tillbaka till sig själv och den stabila bilförare hon faktiskt var.

En härlig förväntan låg och klängde sig fast. Under bilen klängde den i taniga fingrar. Förvandlingen var fullbordad. Ögon hade öppnats. Smala mörka springor. Hunger. Doften av det härliga som så starkt trängde genom dofter av bensin, olja, asfalt och smuts. Allt som fanns var en koncentrerad punkt ovanför. Söt. Lockande. Begärlig. Snart …

Avtagsvägen blev tillslut anträffbar, ner från motorvägen i en cirkel under den, in på riksvägen. Nästan direkt skymtade hon flaggan som tillhörde macken. Hastighetsskyltarna ignorerade hon fullständigt och blev tvungen att bromsa hårt när fartkameran dök upp i vägrenen. Gasade på igen så snart den var passerad och kunde strax svänga in mot det som nu verkade vara den enda räddningen. Macken på höger sida av vägen var äntligen synlig.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.