FörstaMajKrafs

¤ I barndomens dagar skulle första maj firas med knästrumpor och majvippa av fransklippt silkespapper. Samt mjöd och struvor med på utflykt. Mamma gjorde både mjöden och struvorna själv. En slags nystan av munksmet som spritsades ner i het olja till ett trassel och beströddes med florsocker när de svalnat. Har varken mjöd eller struvor för närvarande och något utflyktsväder är det definitivt inte heller.

¤ Näe, för regnigt och kallt är vad det är. Inte ens möjligt att hålla på ute i trädgården. För jag har ingen lust att gå runt i regnjacka och trädgårdsarbeta. Skulle möjligen kunna tänka mig att gå ut och plantera om den där chiliplantan jag fick av en vän i går men nja. Kanske, eller så inte. Den klarar sig nog en dag eller två till i sin lilla kruka hoppas jag. Vi myser nog inne idag tror jag.

¤ Jag brukar inte delta i någon slags marscherande den här dagen. Men åker gärna in till stan och ser på och läser plakatens innehåll. Vid väder. Tänker inte stå där i regnet heller. Så om det inte klarnar upp innan eftermiddagen struntar jag i hela den grejen i år. Får antagligen se plakatinnehållet i tidningen i morgon istället.

¤ Trädgårdens vårjobbande är igång för fullt och jag kröp runt rabatterna och drog upp lite gammalt ogräs och räfsade en del också igår. Och luckrade upp jorden för att ge växterna luft runt rötterna. Nu är det dags att inhandla jord och gödsel och jag hade en tanke om att ta tag i det idag. Paviljongen hade kunnat få sitt tak och altanen sin inredning idag också. Om inte det var för ogästvänligheten utomhus. Nej, det där med jordinköp och inredning av uteplatser får allt vänta till varmare dagar framöver.

¤ Sköna maj tenderar att bli en rätt så intensiv månad för min del. När jag räknar igenom månadens helger är alla redan ifyllda, helt eller delvis och två av dem med arbetspass. Men det finns gott om dagar däremellan och de kommer att tillbringas med ledighet och trädgårdspyssel tror jag.

¤ Katterna avnjuter våren med att mestadels vistas ute i den. Kommer in för att få mat och en stunds gos och svansar sen ut igen. En slags rastlöshet drabbar dem så här års, av vinterns stillasittande antagligen. Från att ha varit slöa typer sovandes hoprullade någonstans till att tjata vid dörren mest hela tiden om de alls kommer in. Inte ens regnväder får dem att slappa inne utan driver dem från fönster till dörr och ut och in i ett enerverande tjatande. Mest sover de ute på altanen om dagarna. Och tillbringar nätterna ute i mörkret på okända ställen och lämnar någon slags rest av nattens jakt på trappan. Häromdagen presenterades en hel fågel till oss, sorgligt livlös, och i morse endast någon inälvsdel från okänt djur. Smaklig måltid liksom, vi lämnade lite åt er också … Jo och sen kommer de in och ser beskedligt keliga ut.

2 reaktioner på ”FörstaMajKrafs

  1. Ja, vad skall man säga om den här dystra 1-maj-berättelsen? Kanske – sammalunda här med den skillnaden att katterna får gå ut endast tillsammans med oss, åtminstone Macilane, om (!) det inte regnar förstås. De är ute 2-4 timmar per dag.

    Gilla

  2. Dom här två springer ute som de vill. Hade en tanke en gång om att åtminstone ha dem inne om nätterna men … dom vann. Vi orkade inte höra tjatet.

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.