En whiskymässa

Att gå på whisky och ölmässa är himla trevligt tycker jag.
Först får man ett par glas och en liten väska att hänga runt halsen för att slippa bära glasen i handen hela tiden. Ett ölglas och ett whiskyglas ingår liksom i biljetten. Sedan köper man sig drinkbiljetter som används som betalning i alla provningar och därefter är det bara att ta sig an mässan!
Det är övervägande män på en dylik mässa. Av män, med män och för män liksom. Även utställarna är mestadels män och ett par barberare med skäggprodukter fanns minsann på plats också. Kvinnor förväntas inte gilla whisky, även om det fanns en hel del kvinnor bland besökarna. En del kanske bara var med för att det var en grej att göra tillsammans med sin man. Andra för att vi verkligen gillar whisky.
Nåja, vi letade snabbt upp våra favoritsorter bland whiskyn jag och Brorsan. Ölglasen hade vi ingen som helst användning av, den delen intresserade oss inte. Whiskyn vi siktade in oss på befinner sig i den rökiga skalan och vi valde att lägga våra drinkbiljetter på den dyrare delen av provsorterna.
Flaskorna står uppradade i montrarna och är prismärkta för enkelhetens skull. Från de billigaste i tio, tjugokronorsklassen ända upp till hundra, tvåhundra kronor. Inte för flaskan, nej, nej. För två centiliter! Det är en lagom mängd för provsmakning. För att kunna betrakta färg, fyllighet och dofta ordentligt innan man smakar och fundera över de olika smaker man kan tänkas hitta i skvätten i glaset. Kanske göra någon notering om sorten och ifall den placerar sig i ens önskelista. Några flaskor köps överhuvudtaget inte. Det får man inte.
En del män höhöhööar gladeligen runt i flock och letar både de billigaste och de alkoholrikaste skvättarna. Blir därmed också rätt glada och ostadiga ganska fort. (Och i ärlighetens namn mötte jag några överförfriskade tjejer på toa också, tydligen hade de haft liknande taktik). Andra ska stå och snacka oändligt med utställaren så ingen annan tar sig fram till disken. Somliga har en noggrant planerad provlista med sig och diskuterar sina upplevelser med varandra under provsmakningen. Det finns också möjlighet att sätta sig ner på en organiserad provning på olika ställen.
Brorsan och jag körde mest på magkänska i år med de mellandyra/dyrare skvättarna för att få prova en lagom mängd men en mängd av klass! Varför häva i sig billigt skräp när man kan njuta av två centiliter finwhisky i en prisklass man aldrig köper en hel flaska av! (den dyraste vi provade kostade hundraåttio kronor för provskvätten och skulle man vilja ha en hel flaska sådan får man betala femtusen för den! Ja, ja … om jag vinner på lotto kanske.) Vi var rörande överens om smakerna och skapade oss snabbt en liknande önskelista ( i överkomliga prisklasser).
På många ställen i mässhallarna finns också vattenstationer där glasen kan sköljas ur för att inte blanda smak och doft på skvättarna man provar och för att stärka sig med varannan vatten om det behövs. Det finns också matställen så man slipper vara hungrig och vi delade på en god hamburgare. En del av av utställarna kommer med annat än dryck också. I år fanns både goda ostar och korvar att smaka av och köpa med sig av och en del godis. Typ finsk lakrits som följde med oss hem givetvis.
Jag gissar att det kan bli lite småstökigt i mässhallen framåt kvällen men under de eftermiddagstimmar vi tillbringade bland flaskorna var det bara trevlig stämning överallt. Vi var inget runda i fötterna när vi gick, men glada utan hatten kanske 🙂 Så där lagom faktiskt. Vi kunde utan problem promenera tillbaka till hotellet.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.