Vinterväder framkallar tydligen oro

Vintern, är den ett unikum? En aldrig tidigare upplevd händelse? Ett pinfärskt fenomen? Ibland när man ser väderleksrapporteringen på teve kan man tro det.
Eller så kan man förledas att tro att vi människor vid teven nog är aningen korkade. Eller att åtminstone de som planerar programmen och vad som ska sägas tycks tro att vi som tittar är aningen små i tankesystemet. Att vi inte har förmågan att lägga ihop det vi ser utanför fönstret med vad termometern visar. Stackare, vi lever liksom i blindo. Om det inte vore för väderrapporteringen på teve skulle vi trava ut i kylan och frysa ihjäl!
Det är inte tillräckligt med väderkartan och nån som snackar om den längre. Icke. Det ordnas extrasändningar och krystat kringsnack om detta vinterväder. Häromdagen råkade jag se en liverapport angående kylan på en av playkanalerna. En allvarlig ung man försökte få det att låta oroväckande med krisläge och katastrofvarning i tonen. Och en aningen motvillig meteorolog försökte se lika allvarlig ut och komma på nåt att säga … Texten i rutan kallade det för isvecka- extremkyla i hela landet. Bara en sån sak. Under den texten stod ett ”detta har hänt”: Och man undrar, vad kan ha hänt på en isvecka när kylan är så extrem … (tja vi hade minus nio då … jo eller hur?! Man vill bara bunkra upp med förnödenheter, tända en eld på vardagsrumsgolvet och svepa in sig i filtar tills det går över.) Det som hade hänt var … jag kan knappt sätta ord på det … att 5-10 cm snö drar in från öst! Jag upprepar: Detta har hänt – fem till tio centimeter snö drar in från öst.
Det blir bara ett tomrum efter den upplysningen. All den snön … och från öst dessutom … överlever vi?
Bilder från nån katastroffilm där allt täckts i snö och det är femtio minus och man eldar böcker i ett bibliotek för att överleva, flimrar förbi mitt minne. Jag tittar ut på snön utanför mitt eget fönster. Bildar mig en egen uppfattning. Tja, det är mycket snö men det når inte upp till fönstren, vägen är plogad och knappt tio minus. Jag har varit med om kallare väder i mina dagar.

Jag måste trots allt tycka att det är lite gulligt ändå! När väderpratet på teve talar om för oss att det känns kallare om det blåser, eller när tidningarna har reportage om hur vi ska klä oss för att inte frysa eller när personen vid väderkartan förklarar att det kan vara halt på vägarna om det snöat eller är minusgrader. Jaha liksom! Vilken tur att jag fick reda på detta! Annars kunde det gått illa!
Det är väl ändå av omtanke? För inte sjutton sitter de väl och tror att tittarna är korkade eller aldrig upplevt en vinter i hela sitt liv? Nej, nej. De är bara rädda om oss och vill oss väl. Eller hur?

9 reaktioner på ”Vinterväder framkallar tydligen oro

 1. Kan inte påstå att jag blir förvånad över vad de målar upp, sibirisk kyla som är normala svenska kalla grader. Att man varnar för tokigt väglag är väl en sak när det är stökigt men snöoväder är inget ovanligt i den svenska vintern, o brukar kunna komma ett eller två bakslag innan det vänder

  Gilla

 2. Det är nästan litet synd om dem, de måste ju ha något att fylla ut tiden med, den som är inplanerad för tv-nyheterna, eller? Nåväl. Jag får väl berätta att vi – jag och katterna i varje fall – blev litet störda av den konstiga vintern. Ännu den femte februari hade vi endast frusen, frostbeklädd barmark här och katterna kunde göra sina behov ute. De hade bit gräs ute ännu i januari. Vi trodde att det inte skulle bli vinter – och så helt plötsligt blev det så. Men precis som du säger, kyla och snö har det ju varit förr – vi hade blivit bortskämda med några milda vintrar.
  Men, jag är tacksam att jag inte bodde vid Östersjön, vi har visserligen snökanon från Vänern här, men de som fick nära och över metern snödjup, de hade väl anledning att klaga, eller?
  Nu hoppas att att grundvatten-nivån, kommer att vara mera normal i hela landet. Vad tror du? Inte något ont som inte har något gott med sig, hahahaha.

  Gilla

  • Det är väl just det, tid som ska fyllas ut och så blir det lite krystat. Jo det är redigt med snö här också och jag tycker det börjar räcka. Fast påverkar det grundvattennivån är det ju jättebra! Då kan det allt få snöa lite till. 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Nämen vad bra att ni blir informerade om detta fenomen som kallas vinter! En helt ny årstid för Sverige kan jag tänka mig, eller….? 🤔😜
  Existerar här i norra Nordamerika också, fast de senaste dagarna har våren försiktigt tittat in. Dock skall vintern återvända på måndagen har jag förstått…

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.