Ordet för dagen … LEDIG!

Ibland behöver jag påminna mig om fördelen med att ha en oregelbunden arbetstid. Det är lätt att stirra sig blind på helgpassen som ska jobbas ibland. Men faktum är att utan dem satt jag inte här nu. I tidig och lugn måndagsmorgon med kaffe och tända ljus och dan för mina lediga fötter. Medan andra rusar på för att ta sig till jobbet därute i kylan. Tänker ibland att jag kanske skulle hitta ett annat jobb där helgerna och nätterna var befriade från jobb. Men det är en kluven tanke. För att vara ledig en måndag, eller tisdag, eller ja, vilken vardag som helst är en lyx det med.

Ledig är också Dottern borta i Polen idag. Hennes intensiva fotojobb för helgen är klart och slut i och med att delar av datorspelandet avslutades med prisutdelning och konfetti (det är mycket konfetti på de där avslutningarna har jag sett) i går. För hennes del består dagen i att resa sig hemåt via ett antal anhalter innan hon kan landa på hemmastationen igen. Det är just nu en del snöbekymmer kring flygplatsen i detta land men förhoppningsvis är det problemet löst innan kvällen när hon ska landa. Jag kommer givetvis att följa alla steg i den planeringen tills hon sitter i bilen igen. För naturligtvis hämtar jag henne vid tåget och ser till att hon kommer hem. Handlar något till henne innan också så hon bara kan komma hem och lägga ifrån sig allt jobb och njuta av att vara hemma och ledig en stund.

Makens tunga suck i morse kom sig av att han inte har någon ledig måndag. Han arbetar alltid måndag till fredag och har alla sina helger orörda. Kattväckningen jamade till i vanlig ordning runt femsnåret. Då klev jag upp och släppte ut, så Maken fick sova sin sista halvtimme i lugn och ro. Jag somnade nästan om efter det kalla bestyret. Aldrig är väl huset så kylslaget som i tidig morgon när man måste ur sängen och öppna ytterdörren för en katt. Men sängen hade bibehållen värme när jag stoppade om mig igen. Slumrade snabbt till men ändå halvvaken nog för att höra väckarklockan en stund senare och den där måndagssucken. Då kändes det extra bra att få ligga kvar och vara ledig.

Helgen som kommer denna vecka är däremot inte ett dugg ledig. Jag åker till jobbet på fredagseftermiddagen när alla andra trängs vid chipshyllan och fredagsmysropen skallar över nätet. En något ledig lördag finns mellan helgpassen. Jag kallar den egentligen inte ledig eftersom jag jobbar nån timme på morgonkvisten också innan jag kan gå hem. Däremot slutar jag tidigt och kommer hem lagom för morgonkaffe i bibblan och har återstoden av dagen. På söndagsmorgonen är det min tur att kliva upp i en suck för att ta mig an dygnsjobbet som varar till måndagmorgon. Det är då man ska komma ihåg alla de här lediga vardagarna och fördelen med dessa. För egentligen vill jag inte byta bort den förmånen bara för att ha alla helger fria.

På mitt jobb ingår att ordna både fredagsmys och helgmys. Det uppskattas eftersom Personen på jobbet faktiskt har ledig helg även om jag jobbar. Därmed kan det vara lite mysigt att jobba helg också. Vi brukar laga god mat och hitta på något trevligt om så önskas eller bara slappa hemma vid om det är det som önskas mest. Sånt vet man inte i förväg oftast utan det får jag ta när jag anländer.

2 reaktioner på ”Ordet för dagen … LEDIG!

  1. Jag är också ledig idag, om än ofrivilligt. Det är en envis flunsa som går nu. Elände.
    Nåja, någon dag till sen är det tillbaka till jobbet. Liksom du (igen) jobbar jag i helgen och ser faktiskt fram emot det. 🙂

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.