Disktrasor i färg

Disktrasor är nödvändiga i köket och kommer i både diverse olika färger och material. Men varför i hela friden tillverkas det vita sådana? Det måste väl ändå vara ett feltänk i dessa ljust och fräscht tider där det mesta ska vara vitt? En vit disktrasa är vit bara i förpackningen. En stunds användande av den i det tilltänkta syftet och trasan är omedelbart sunkigt ofräsch. Torka upp lite utspillt kaffe, sylt, sås vad som helst och det säger sig självt att det kommer att vara synligt på trasan hur noga den än sköljs ur. Vet inte tillverkaren av disktrasor hur man i regel använder dem? Man torkar spill, kladd och klet och detta sätter sig i trasan.
En vanlig färg på de fyrkanter till trasor jag trivs bäst med brukar vara kraftigt rosa eller blå. Eller ljusgröna, gula. Dessa vita har tillkommit på senare tid. Nu senast köpte jag en förpackning där det varvat med det envisa vita fanns en dovare färgskala. Gråblå, grålila liksom. Jaha! Hur tänkte man där? Blöt trasan en gång och den dova färgen får exakt den nyans som en riktigt genomläbbigt välanvänd disktrasa får. Som när den legat i diskhon och blivit blöt i omgångar av diverse, utan att sköljas ur emellan. Fått den där svampiga äckelkänslan och snudd på jäser. Riktigt så det syns hur bakteriefloran spridit ut sig och förökar sig över dess matta yta. Man tänker uäk vilken äcklig trasa och vill bara lyfta den med pincettgrepp över till soppåsen och så HA, den är ny! Vad sa du nu! Var det tanken med färgvalet? Fast det verkar ändå korkat. Vem vill att ens disktrasa ska se allmänfarlig ut? Oavsett hur länge den varit i bruk.
I regel tillåter jag absolut inte att disktrasan blir sådan äcklighet. Brukar hålla den ordentligt ursköljd och ur diskhon. Först skölja igenom med riktigt varmt vatten för att få ur allt elände. Sen med kallt för att stoppa bakterietillväxten har jag lärt mig. Sedan häng på tork. Fräscha upp med kokhett vatten om det behövs. Om inte annat, byta ut den ofta! Så dyra är dom inte att man behöver ha en äckelhög i diskhon. Men ja, låt mig säga att vi inte är helt på samma linje i hela hushållet. Ibland hittar jag den dränkt och svampig ändå. Utan min förskyllan så att säga. Så att jag övervägt att gömma den, haft lektioner, muttrat fula ord och försökt få den användbar igen. Men med dessa skumma färger ser trasan äcklig ut vare sig den hanterats av mig eller någon annan. För att den omöjligt kan se fräsch ut i den jäkla färgen.
Det finns dom som stickar eller virkar egna trasor. Ska vara miljövänligt sägs det. Hm. Ja kanske. Om inte annat så får man välja sin egen färg då.

2 reaktioner på ”Disktrasor i färg

  1. Alltså, se där en riktig författare! Som kan skriva ett intressant och rolgit inlägg om disktrasor! Alltså…! Härligt! Hemstickade och virkade disktrasor är poplulära hos äldre här på andra sidan potten. Har använt dessa hos andra, rekommenderar dem INTE! De blir fort kladdiga och äckliga och riktigt slemmiga. Fördelen är ju att man lätt slänger dem i tvättmaskinen och så blir de som nya… nästan. Lukten verkar inte riktigt försvinna ur dem. Själv använder jag disktrasor hittagna från Jakobstad! Tycker bäst om de som tillverkas i Europa nämligen! När de blir äckliga slänger jag dem i övre korgen i diskmaskinen. Går bra att göra ett par ggr innan man måste slänga och ta ny.

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.