Ny mobil? Suck.

Plötsligt börjar min mobil bete sig på underliga vis. Den tillåter mig inte att ringa vem jag vill, de som ringer upp hör inte att jag svarar och mitt i allt tycks den lägga på också. Främsta anledning till att man äger en mobil är (trots vissa humorister) att kunna ringa folk. Det börjar alltså bli dags att se se om efter en ny. Har suckat en längre tid över denna insikt nu. Det är så himla jobbigt! Alltså jag gillar teknik och helst ny sådan. Verkligen. Men det mesta kring en ny mobil är som att stå mitt på ett torg och inte förstå språket.
Först ska man in i nån av butikerna som handhar dyra mobiler och nya abonnemang. För det ska alltid medfölja en ny och bättre och uppdaterad version av abonnemanget också. Med nåt kryptiskt finstilt som jag inte orkar läsa och försäljaren rabblar lite mumlande. Så ska det också till ett beslut om vilken typ av telefon som faller mest i smaken.
Jag är en androidanändare som kom inte dragande med den där i-prylen. I-användare tycks alltid tro att det är bara den som är en smarttelefon. Men när jag hör muttrandet runtomkring mig över dess brister står jag fast vid mitt smarta androidval. Så långt är jag säker. Men ska jag köra på en nyare Samsung igen eller prova något annat? Ska jag välja min vanliga leverantör eller prova en annan?
Det finns en fantastisk reklamfilm. Faktiskt! På en mörk gata i stadsmiljö går mor och dotter och samtalar om ditt och datt. Men så plötsligt säger dottern att hon är framme och försvinner! Poff! Mamman tar lurarna ur öronen och står där ensam.
Reklamfilmen är som direkt tagen ur mitt eget liv. Så många gånger jag gjort min egen ständigt resande dotter sällskap via telefonen. Hon på annan ort och jag hemma. Tills hon varit framme på hotellet eller vid incheckning eller vid tåget eller var hon nu råkat befinna sig och behövt mobilsällskap.
Det finns ett slags familjeabonnemang hos den leverantören som påstår sig tillåta familjemedlemmar ringa gratis till varandra, oavsett var de är. Det låter onekligen som ett smart val eftersom det är just Dottern jag ringer allra mest. Men vad består det finstilta budskapet av undrar man? Och är denna leverantör lika bra som min gamla vanliga som ändå fungerar relativt klanderfritt? Tecken av frågande art blir allt fler.
Försäljare av mobiler läser av oss snyggt och nämner alltid rätt saker. Har lösningen på våra frågor. Givetvis! Det brukar försäljare ha, annars är dom alls inte där. Så ja, det är klart att man när allt det där andra tagits i beaktande och ett beslut är fattat med hållen anda oftast går ut ur butiken med en alldeles ny telefon och ett nytt slags abonnemang. Liksom uppgraderad och förnöjd. För en stund. Sen kommer nästa dilemma.
Försök lär känna den där blanka saken i sin stilrena ask! Och då först och främst, försök få över alla nummer från den gamla! Bara det brukar leda till ångest. Sedan leta upp appar som blivit en vana. Hitta alla inställningar som gör mobilen till din. Och framförallt, försöka ha överseende med allt som inte är som man vill. Att mobilen i slutändan är den som bestämmer. För vissa från början inbyggda appar får inte tas bort, vare sig du använder dem eller inte. Mobilen är också snusförnuftig och klappar dig ständigt på huvudet. Som en överlägsen övervakare. Ska du verkligen ha så hög volym, det kan skada! Ska du verkligen ha så starkt ljus … Skit på dig vill jag skrika. Jag bestämmer! Men icke. Den skakar bara på huvudet och avtvingar mig ett tillåtande knapptryck innan min önskan beviljas.
Dyrt är det också. Men det är bara att hacka i sig det med. För vem i denna värld klarar sig utan en mobil? Inte jag i alla fall. Och ja, förutom att ringa med en vill jag kunna surfa, läsa tidning, spela nåt spel, ta fina bilder och hantera dem, delta i sociala medier och hålla koll på sånt minnet inte räcker till.

Eller har inte min mobil ändå varit rätt skaplig sista veckan? Jag har fått ringa och ingen har hojtat hallååå i andra ändan på en tid. Kanske var det bara nåt tillfälligt spunk med den? Jag kanske inte måste än …

2 reaktioner på ”Ny mobil? Suck.

  1. Ja det här med mobiler… de har blivit ett måste… jag är mest fascinerad över att detta har blivit en världsgej! Vart man än reser, så går alla med mobiler- i handen, framför näsan, i fickan. Och alla delar vi ngn slags ny mobilkultur oberoende i vilket land och kultur vi annars befinner oss. Märkligt vad dessa mobiler har ställt till med…!

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.