Ett bibliotek kanske?!

Efter rusten av gästrummet behövde vi paus. Nästa rum stod på tur och väste men dels var inte planen klar än och dels fanns ingen lust. Vare sig för själva rustandet eller ens för att börja tömma ur. Det var inte klokt vad mycket grejer som lyckats få plats i detta rum. Krävdes en tung suck varje gång jag tittade in.
Jag grunnade verkligen en hel del över detta rum! När vi flyttade in i huset för år och dar sedan var det vårt sovrum. Därefter har det varit Dotterns rum ett tag när vi hade flyttat ner sovandet i källaren. När hon nåt år senare valde det andra sovrummet till sitt istället, blev detta ett slags kombinerat kontor och gästrum. Skrivbord och säng som senare blev en bäddsoffa som senare släpades ut. Och kvar var skrivbord, bokhyllor med plats för extrasäng vid behov. Ja, bor man i ett ganska litet hus provar man diverse lösningar. Tillslut var det ett rum fyllt av jag vet inte allt. Inget passade ihop, skrivbordet var för det mesta överbelamrat och ingen ordning i bokhyllorna och besvär varje gång det skulle vara gästrum. Därtill ett extremt fult golv med gammal plastmatta och riktigt fula väggar i nån trött lattefärg. Urk! Och bara tanken på vart allt skulle ta vägen medan vi rustade fick mig att totalt tappa sugen.
Frågan var vad vi skulle ha rummet till? Ett lyxproblem kan tyckas. Sovrum hade vi ju, gästrum också. Ett nytt slags, men mer praktiskt, arbetsrum? Vad ska man med ett arbetsrum/hemmakontor till egentligen? Används bara när räkningarna ska betalas en gång i månaden. Typ. Och numera när datorn inte längre är stationärt bunden till nåt skrivbord. Vad ska man då med ett skrivbord till? Jag hade dessutom redan inrett ett pysselrum i tvättstugan och hade sekretären i gästrummet.
Så jag grunnade vidare, och fortsatte sucka. Det var ett tungt rum liksom.
Men så föddes en tanke, från en bild jag såg och den tanken vidareutvecklade sig till en plan. Jag skulle ha ett bibliotek! Ett fint sådant, utan skrivbord och skit.
Maken tog mig inte helt på allvar. Fnös till och med lite i nåt han trodde var i smyg. Men. En lydig man är en lycklig man brukar han hävda. Han lät mig hållas. (För i ärlighetens namn hade diverse planer redan både framlagts och förkastats av mig.) Men denna bet sig fast! Stadigt. Ett eget bibliotek! Vem kan motstå den tanken?
Tapeter av ett helt annat slag än jag först tänkt spontaninhandlades därför en dag. Innan de skulle ta slut. Och jag påbörjade sakta det besvärliga tömmandet av detta överbelamrade rum. Under tiden hann jag också skaffa lite nya möbler och annat som passade ett bibliotek. För så funkar det, att när planen är utlagd börjar den leva sitt eget liv och går händelserna långt i förväg! Allt skaffades på loppis givetvis. Ett vackert bord hittade jag i Skövde under ett familjebesök och en skön fåtölj skaffade jag här hemma. Lite smått pynt och krafs också. Allt fick vänta i garaget.
Jag insåg mitt i packandet av ännu en kartong att det var oöverstigligt! Istället tog jag ett raskt beslut och tömde garderoberna i rummet. Detta resulterade i all mina smycken blev hemlösa. Såna har jag gott om och de befann sig i ett gammalt vitrinskåp som hette Ivar inne i dubbelgarderoben. För att bli av med dem bar jag ner alltihop i källaren och staplade dem i min gå-in-i-garderob. Det var ett infall och en nödlösning som visade sig bli en suverän lösning. Med lite tänk blev det en permanent lösning. Superbra att ha kläder och smycken på samma ställe!
Sedan påbörjade jag rusten med att måla de gamla gulmålade garderoberna däruppe helt vita invändigt.

Den fula smutsgula färgen försvann med en lättnad och allt blev tjusigt vitt. När färgen torkat fyllde jag garderoberna till bredden med böcker och annat istället för att packa fler kartonger. Sedan täcktes allt över med papper som skydd. Bokhyllorna bar vi ut och lät dem stå lite varstans i huset. Skrivbord och lite annat skit åkte ut ur huset för att aldrig mer återvända. Därmed var rummet plötsligt tömt, så när som på ett tungt vitrinskåp och en byrå. De knuffade vi in i mitten av rummet och täckte över med papper.  Rusten kunde äntligen börja!

 

 

 

2 reaktioner på ”Ett bibliotek kanske?!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.