Klockpyssel

En gång för länge sen fick Maken en väggklocka av sin Mormor. Det var en brun och stor klocka av gammal modell men helt nytillverkad. Gamla klockor i den stilen äger en charm som denna nytillverkade aldrig kom upp i. Den hängde på vår vägg och pendeln vickade från sida till sida med ett ljudlig tickande. Jämna slag och havslag slog den med en resonans som ekade i huset. Maken drog ordentligt upp den med nyckeln och klockan jobbade på.
Ljudet förde en tillbaka till mormors tid. Tickande och tackandet och slagen skulle befinna sig i sekelskifteshus med nötta golvplankor och såptvättade trasmattor.
En dag stannade klockan! Oavsett nyckelvridningar så vägrade den ge ifrån sig minsta tick. Nån liten grej hade gått sönder och den lilla grejen visades sig svår att få tag på. Klockan plockades ner från väggen efter att hängt där tyst och stum en tid. Hamnade i källaren, allt längre in. Allt dammigare, allt sorgligare.
Tills en dag! När jag i bara morgonrocken släpade fram den ur sitt dammiga gömsle. Placerade den på köksbordet och putsade av allt damm. Opererade ur urverket och pendeln. Maken tog klockskalet till garaget och blåste det rent med tryckluft och tejpade igen alla rutorna. Sprayade med sin sprayburksteknik. Svartaste svart givetvis. Vad annars? Bar in den för torkning. Sedan opererade jag tillbaka urverket och hängde i pendeln. Spikade upp klockan på en vägg igen.
Den pryder verkligen sin plats, precis som jag trodde. Grejen är bara det att den inte längre fungerar som klocka. Den mystiska pryl som hindrar den från att vara klocka saknas ännu. Ingen är heller intresserad av att återställa den till tickande och slående format. Nix. Nu är klockan bara en väggprydnad. Med annan funktion. Jag öppnade glasdörren i annat syfte än att peta igång pendeln den här gången! 

Jag ställde in våra coolaste snapsglas. Och jag är himla glad att pendeln inte slår längre! Det hade gått illa med glasen då.

 

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.