Trädgårdsväder

Efter gårdagens ymniga regnande är det återigen sol. Dom sa det på teve. Men det var svårt att tro på sanningshalten i det, som det öste ner mot taket ännu sent i går kväll. Men visst. Det som sägs på teve är emellanåt alldeles sant. I morse möttes jag av sol och väldans blå himmel.
Jag stod en stund och tittade på det. Man kan luras att tro att det är riktig sommar ännu. Speciellt som blommorna ser ut. Sommarblommorna verkar inte ha en aning om att hösten står bredvid.
Mitt uteliv behöver snart plockas ner. Det är ett redigt dagsverke och varje år står jag och funderar över var i hela friden jag ska börja. Det är fladdriga gardiner som ska ner, kuddar som ska in, paviljongtak som ska av och prylar som ska vinterförvaras. Dessutom mängder med sommarblommor i krukor att samla in och tillfälligt placera om. Jag har svårt att slänga blommor som är i full blom och samlar dem istället på altanen ett tag. Tills en plötslig natt när frosten tillslut tar dem.
Utelivets alla somriga sittplatser krymps ihop, en efter en, och sittmöjligheterna drar sig allt närmre altanen för att tillslut bara vara koncentrerat i det ena altanhörnet. Där brukar jag tillslut göra höstfint med höstiga växter. Inbilla mig att jag ska sitta under höstdagar med en skön filt och en bra bok och en rejäl kaffe. Fast jag gör sällan det i alla fall. Men det ser fint ut i intentionen. Det slutar med att jag tittar ut och tänker att jag kan sitta där en annan dag och så slår jag mig ner i soffan istället. Tycker mig ha tillbringat tillräckligt med tid utomhus.

Idag var dagen när jag hade bestämt mig för att börja just det där inkrympandet av uteplatser. Om det nu skulle vara så att tevevädret var sant. Fast nu påstår tevevädret ihärdigt att det troligen blir soligt och varmt hela veckan. Högsommarvärme på vissa håll. (Utom till helgen där det ska regna igen.) Det får mig att fundera över om inte utelivet ändå ska behållas en vecka till i alla fall. Skulle det bli mycket regn nästa vecka får jag väl ta ett allvarligare beslut om nermontering av sommarliv då. Det är faktiskt ingen brådska. Dessutom hinner jag då ägna veckan åt att se över den växtlighet som finns i rabatterna och växtlighet som ska övervintras. Och kanske ta en tur med gräsklipparen. Och städa lite där all sommar så småningom ska vinterförvaras. Så får det allt bli alltså.

4 reaktioner på ”Trädgårdsväder

  1. Här fick vi inte ut mer än en bråkdel av sittplatserna och det först i slutet av augusti, lagom för att de ska plockas in igen… Hoppas jag är mindre trött nästa sommar…

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.