Där går han med sina stavar igen.

Nästan alla mornar när jag åker till jobbet möter jag en äldre man med gåstavar. Taktfast och stabilt längs trottoaren. Långa steg och blicken rätt fram. Vi möts faktiskt på ungefär samma plats varje gång. Mannen är uppenbart pensionär och han tar sina stavar punktligt varje morgon och går samma runda varje dag.
Jag åker också min vanliga tid och tar samma väg som vanligt. Och jag vet hur hans runda ser ut eftersom det händer att jag möter honom på en helt annan plats när jag jobbat klart och åker hemåt nästa morgon. Det har nästan blivit så att jag håller utkik efter honom och skulle definitivt reagera om han inte kom där stadigt stegande.
Roar mig med att fundera kring mannen som om han var en karaktär i en film eller en bok.

Han, vi kallar honom Sten. Jag tror bestämt att han heter så. Sten bor i närheten av stan, i de där nybyggda husen där havet möter ån och har allt en båt parkerad längs en av bryggorna. Brukar åka ut och fiska lite emellanåt eller bara nöjesåka.
Varje dag kliver Sten upp tidigt, vaknar utan klocka efter åratal av tidiga mornar. Gör sina trettio armhävningar på heltäckningsmattan bredvid sängen. Vinklar persiennen och granskar den digitala väderstationen för att avgöra vilket väder dagen innehåller så att klädseln blir riktig. Han noterar också temperatur och markerar med sitt eget symbolsystem morgonens väder i blocket på byrån.
Sten äter ingen frukost så tidigt. Inte ens kaffe. Utan tar bara stavarna som alltid står i hörnet intill ytterdörren och går iväg. Prick kvart över sju!
Sigrid sover alltid när han går. Det gör inget. Det här är hans stund på dagen. Utanför ytterdörren alltid samma procedur. Några rejäla och djupa andetag. Lite tänj av vader och rullningar av axlar. Sen går han. Först över bron och påbörjar sedan den vanliga rundan.
Trafiken är ymnig och stressad längs gångvägen. Folk ska till jobbet och det är bråttom. Det händer att han känner igen bilar längs vägen. Som åker åt samma håll varje morgon.
Tankarna går sin egen väg medan stegen tas ut. Stavarna jobbar omedvetet i takt. Egentligen har Sten ingen koll på vad tankarna handlar om. Ibland har han funderat på om han ska gå en annan väg, eller gå rundan omvänt. Men det är som att fötterna styr honom samma gamla vanliga runda.
Snart har han rundat platsen där han liksom vänder hemåt igen och en och en halvtimme senare är han tillbaka vid sin egen port. Där tänjer han först ut alla muskler ordentligt mot väggen innan han tar tidningen ur postfacket och åker hissen upp, skönt trött i benen.
Sigrid har vaknat och kaffedoften känns redan när han öppnar hissdörren. Han ställer stavarna på sin plats i hörnet. Placerar skorna tätt ihop på hyllan. Går raka vägen in i duschen. Sitter sedan i morgonrocken vid köksbordet med tidningen, kaffe och frukost. Sigrids hembakade bröd. Rejäla ostskivor på och en klick av marmeladen kan man unna sig efter promenaden. Ägget ska vara löskokt, kaffet ska vara starkt.
De pratar inte så mycket. Efter alla år tillsammans har det mesta sagts. Båda tycker om att ha en lång frukost innan dagen tar vid med sitt.

Tja, tänk vad en man med gångstavar kan få igång.

6 reaktioner på ”Där går han med sina stavar igen.

  1. Och vad skall resten av dagen innehålla? Ovh varför har makarna inget mera att diskutera? Problem eller bara skön tystnad som utvecklats efter många år tillsammans? Vill veta mer…! 😃

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.