Förflyttat

Idag har jag ägnat dagen åt att fräscha upp minnet. Inom mitt yrke är det vanligt att man ägnar sig åt förflyttning av människor i många olika sammanhang.
För länge sen i begynnelsen av detta yrke jag gick kursen i förflyttningsteknik. En uppdatering är aldrig fel och det har jag fått idag. Ett och annat satt givetvis där ännu, eftersom jag använder mycket av det under varje arbetspass. Annat var glömt, eftersom jag aldrig har behov av att använda det under mina arbetspass.
Ska man förflytta någon annan behöver det ske med teknik och försiktighet. Ofta är man så totalt fokuserad på den andra att man helt glömmer sig själv och bara tar i. Det gäller så klart att inte skada någon del av sig själv heller och just det har vi övat på hela dan. Med minsta möjliga kraft som grundprincip och ett gäng andra principer. Som att använda friktion, rörelseriktning och annat genomtänkt. Vi har böjt i knäna och förflyttat oss själva först, i rätt riktning med rätt handlag för att förflyttningen av den andra ska bli smidig och skonsam. Mjukt och metodiskt.
Såna här dagar övar man på varandra. Vi har omväxlande flyttat och flyttats på olika sätt. Först fick vi instruktioner och fick titta på. Sen var det bara att öva.
Med början i en säng, för att bli vänd på steg för steg. Det är svårt att bli flyttad! Att slappna av så pass att man inte hjälper till med någon del av sin kropp själv utan överlämna förlyttandet till den som ska öva.
Har man rätt teknik kan man flytta på folk lite hur som helst nästan. Helt utan hjälpmedel. Har man rätt teknik slipper man förhoppningsvis arbetsskador eller belastningsskador också. Och förhoppningsvis gör man dessutom en behaglig förflyttning för den som behöver den hjälpen.

92/100

En reaktion på ”Förflyttat

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.