Firarhelg

Valborg avverkat och maj har anlänt. Typ välkommen då.
Jag jobbade igår och såg inte skymten av nån brasa. Hörde smällar och fyrverkerier till sena kvällen. Vad är det med detta eviga smällande? Som ett krystat skratt för att bevisa hur kul vi har eller?
Valborg kändes det som en helt vanlig arbetsdag för min del såklart. Delvis. Men i mitt jobb ingår att följa med på det som en annan person har i sin planering. Och igår stod det fest i kalendern! Vi snyggade alltså till oss och väntade in den bokade taxin fram på eftermiddagen. Anlände till ett glatt gäng med egna följeslagare. Vi bjöds på god mat och efterrätt och trevligt umgänge. Åkte hem nån timme senare mätta och belåtna.

I morse gjorde jag klart mitt arbetspass och åkte hemåt. I stan fanns inget som tydde på att det är första maj idag. Men det var kanske för tidigt? Det ska ändå både talas och demonstreras senare idag säger tidningen.
Jag brukar inte vara med och demonstrera, men det händer att jag står intill och tittar på. Nyfiken på plakatens innehåll.
Under barndomsåren hemma i Finland handlade första maj om nåt helt annat än politik. Då klädde vi upp oss i nyaste vårkläderna. Knästrumpor och sandaler, finkläder och vårkappa. Eller nåt ditåt i alla fall. Hela stan stod sedan på en bro och lyssnade på stadens Manskör som stod på en trappa och sjöng in våren med vackra stämmor. Pappa var med i körleden så det var självklart att vi fanns med och lyssnade. Vi ungar viftade runt med majvipporna. Fransigt silkespapper som virats tätt runt en pinne. Prasslade i vinden och viftandet. Det där med manskören var väl inte vårt prio med dan. Vi ungar väntade bara på att de skulle sjunga klart så vi fick åka hem och packa picknickväskan och cykla iväg. Till nåt väl utvalt ställe där vi mumsade på struvorna och drack den hemgjorda mjöden till.
Nu var det åratal sen jag vare sig drack nån mjöd eller åt nån struva. Det blir ingen picknick idag heller, och vete sjutton om jag ens pallrar mig iväg till stan för att sen nån demonstration. Vi får se vad dagen tar med sig.
Ha en trevlig första maj, vad den innehåller!

62/100

8 reaktioner på ”Firarhelg

 1. Det var tider det, hemgjorda struvor och mjöd och majvippor på era cyklar. Ha en bra första maj.

  Gilla

 2. Spenderade också min Valborg på jobbet, sov kvar där och jobbade sedan till mitt på eftermiddagen. Ett barnkalas gjorde att hemkomsten blev ännu senare än den varit annars, men det gör inget. Hade inte åkt ner på stan för att lyssna på några tal ändå. Det var bara skönt att åka hem och placera rumpan i soffan.
  Ha en fin kväll. 🙂

  Gilla

  • Nej det blev inga tal för vår del heller. Vi tittade på själva tåget och det var kort så det var fort gjort. Sen åkte vi hem och slappade.

   Gilla

 3. Valborg brydde jag mig inte om. Lite irriterad på smällandet sent på natten, men annars inget som rörde mig. Första maj har alltid bara varit en skön ledig dag, men nu som politisk aktivist så höll jag till och med tal idag!

  Gillad av 1 person

 4. Tänk vad olika det kan vara i de två grannländerna ändå! Mjöd och struvor växte jag med upp också. Dock börjar det bli ett bra tag sedan jag åt detta jag med.
  Inget första majfirande här där jag befinner mig nu ävenom det nog förekommer parader och ‘May Day baskets’ lite här och där! Hoppas du fick en fortsatt trevlig och ledig söndag!

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.