Hoppsan så djupsinnigt det blev

Sitter här i soffhörnet, en ledig fredagsmorgon. Augusti går mot September och därmed är sommaren slut. Jag hade avsikten att göra en somrig lista, en sorts sammanfattning över hur denna sommar var. När tankarna istället far åt ett annat håll.
Sommar. Så mycket det lilla ordet tycks innehålla!
Jag läste en krönika nyligen på det ämnet. (minns tyvärr inte var och vem) Att vi har en tendens att lägga hela livets alla önskningar och förväntningar på den stackars sommaren. Och då på semestern i synnerhet. Det är då allt ska ske, allt ska provas, alla ska träffas-speciellt de man inte hunnit med på länge, mat ska grillas, resor ska göras, utflykter ska utföras, äventyr genomföras och mitt i allt detta ska vi både förverkliga oss själva och umgås med älskade familjen varje ledig stund. Alla sociala flöden ska fyllas med bilder som visar att vi verkligen tar vara på sommaren, solen och finvädret och utnyttjar ledigheten på maximalt vis. Det är fötter i sand, fötter mot hav och horisont eller mot overkligt blå pool. Drinkar fyllda av paraplyer, immiga ölglas eller rosébubbel i solnedgång. Oändlig variation tallrikar fyllda med en oändlig variation av god mat. Och självisar i solen, i bikinin, i paradiset, i trädgården och var man nu än råkar tillbringa sin bästa tid. På sommaren får man inte klaga och det är viktigt att man njuter av solen för det kommer en vinter! Man får endast klaga om det regnar eller om det inte är tropiskt varmt. Därutöver ska man ta vara på solen och värmen är det sagt. Och se till att ha en sommar att minnas och leva av länge med väl laddade batterier så man klarar den långa och hemska hösten/vintern som lurar runt hörnet likt en farlig förövare.
Det är sommar, med snirkliga bokstäver, katalogblanka sidor och glittriga upplägg. Det är på sommaren det ska ske. Allt det där som är livet och som inte skedde annars. Det är på sommaren vi trillar ut i livet som ystra och lättklädda livsnjutare av rang.
Om vardagen är stressig … vad blir inte semestern om allt detta vilar på dess axlar? Är det verkligen så, att vi bara lever för semestern? Nog bör det väl finnas en hel del liv mellan semestrarna också och mellan somrarna? Självklart gör det väl det!
Men vi har nog skjutsat upp sommaren väl högt i rang. Därför blir besvikelsen också så stor när det nordiska vädret visar sig vara just nordiskt. Eller när myggen, flugorna, bina, fästingarna förstör. När solen bränner och inget blir som man tänkt sig. Vad vet jag.
Har kanske ingen talan eftersom jag egentligen inte gillar solen och sommaren så där värst mycket. Jo, jag njuter också av att ha semester, av att ha en trädgård och se vackra blommor och allt annat som hör sommaren till utom just solen och den klibbiga värmen.
Vi går mot min tid nu! Hösten. Med dess svalare luft, djupare färger, fuktigare dagar och allra, allra mest längtar jag till november och det djupt grå som innehåller så vackra nyanser. Jag längtar efter de mörka färgerna, kvällar som är svarta och upplysta av tända ljus, gator som är regnvåta. Löven som ramlat ner från grenarna och klistrats fast mot den våta marken, ligger i sjok längs vägkanten. Jag längtar efter stövlar, paraplyn och varma sockar. Filten i soffan och sjalen över axlarna. Muggen med te/kaffe som värmer händerna.
Så olika det kan vara på våra förväntningar på det ena eller det andra. Det som andra benämner som skitväder är mitt trivselväder och tvärtom. Så får det vara. Du är konstig du säger folk ibland. Kanske det. Fast jag tycker det är konstigare att lägga sig mitt i solen i timtal. Troligen är vi konstiga allihop. Men förhoppningsvis lever vi även utanför sommaren!
Den där sommarsammanfattningen får vara. Jag har njutit av stilla dagar, haft tillräckliga äventyr, träffat folk och familj. Haft tallrikar fyllda av kulinariska godsaker, immiga glas med goda drycker. Och så vidare. Det blev en bra sommar! Det räcker. Ta hit hösten nu!

6 reaktioner på ”Hoppsan så djupsinnigt det blev

  1. Ja, nu får den härliga hösten ta och komma. Det är dags. Därefter blir det fascinerande och skön november, som i sin tur välkomnar den bästa av alla årstider; vintern! 😀

    Gilla

  2. Nu är den förbannade hösten här, en outsäglit plåååååååååååååååååååååååååååggggggggggggggggggaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.