En utflyktsdag – Etapp 3

20150726_151308-01Man kan säga att vi reste i tiden den här dagen och nu hade vi kommit så långt bak vi kunde komma. Om vädret var soligt och glatt på Vallby. Så var det raka motsatsen på nästa ställe. Vi klev ur bilen vid Anundshög, omgiven av dramatiska moln och lite blåst. Det passade platsens stämning otroligt väl. Det är med vördnad man kliver fram till Sveriges högsta gravhög. Anundshög är antagligen från 5- 700 e.kr. Sug på den!

Framför oss fanns utom den stora gravhögen flera mindre högar och dessutom och ett antal stensättningar. Fem stycken för att vara exakt och det finns ingen annanstans i Sverige. Och så en stor runsten. Maken var återigen på intressant mark och han flög fram över gräset. Jag och Kusinen vandrade i saktare mak. Tog in av känslan som omgav alla ofattbart gamla stenar. Här vilar historia. Det var så att man dämpade sig och pratade tyst. Gick sakta. 20150726_151424-01Det blåste och småduggade men vad gjorde det! 20150726_151938-01 Allt var så vackert. På ett storslaget och ståtligt sätt. Mäktigt liksom. Jag kan inte säga annat.

Vi gick Eriksgatan fram till runstenen.

20150726_152240-01Folkvid reste alla dessa stenar efter sin son Heden, Anunds broder. Vred högg runorna. 

Kan man annat är stå i en slags andakt?

Vi gick uppför den höga gravkullen också. Den är 9 meter hög och har en diameter på 64 meter. Utsikten sades vara fantastisk. Jag fick lov att hålla med,efter att ha traskat alla trappstegen upp. Där uppifrån hade man fin utsikt över slätten och över stensättningarna. Framförallt den största, bestående av resta stenar i form av ett skepp. Jag noterade formen av denna redan nedanför kullen. Men kunde inte förmå mig att gå in i den. Något tog emot. 20150726_153247-01Men. Mitt i. Där fanns en man med en blå barnvagn och ett par blåklädda barn. Ingen av dem kände några som helst bekymmer med att trampa omkring inuti. Fram och tillbaka irrade de. Och vi uppe på kullen väntade. Tålmodigt. På att få skeppssättningen befriad från nutid och få en bra bild. Tillslut fattade mannen, att vi däruppe kanske inte gillade hans och barnens lek fullt så mycket som han. Och vi fick fri sikt. Äntligen. Den var värd att vänta in, för uppifrån var den verkligen magnifik.

Sen traskade vi ner för trapporna igen. Regnet tilltog. Uppfyllda av upplevelser åkte vi tillbaka hem till Kusinen och Sambon. Blev bjudna på god mat och vin. Summerade dagen. Slappade en stund i trivsamt prat och en del kattmys. Sen var det dags för oss att åka hemåt.

Dagen var till viss del planerad. Men jag hade aldrig anat att den skulle bli så bra som den blev. Fast det blir ofta så, när man lyckas ta sig an saker och ting med närvaro och öppet sinne och utan alltför många föreställda förväntningar. Att sällskapet var trevligt visste jag sen förr, vi trivs ihop. Men att vädret skulle stå oss bi och att de tre helt olika platserna vi besökte, i till synes rask takt, skulle påverka så. Att tiden tycktes stå stilla så att vi trots korta besök ändå hann vara närvarande. Det var överraskande och himla energipåfyllande. En sån da, sa Olle i Pistvakt när han lagt sig nederst i våningssängen för tre bröder. En sån da! Var precis vad jag tänkte innan jag somnade i min egen säng. Tack för det alla inblandade!

(p.s bilderna i detta inlägg är redigerade för att få fram stämningen)

4 reaktioner på ”En utflyktsdag – Etapp 3

  1. Alla tre platser vi besökte är väl värda sitt besök var för sig. Att hinna med alla tre på samma dag sker bara då vädret är så oförutsägbart som det var igår. Annars kan man spendera en hel dag vid varje, speciellt Anundshög. En picknickkorg, filt och solsken är oslagbart!

    Tack för igår. Vi njöt verkligen, trots regn och vind. 😀

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.