Det har varit lördag

2015-05-23 21.03.57Och den där eurovisionsgrejen har precis slutat. Långdragen historia det där. Men nu är det slut för i år, det är mer än mitt i natten och Sverige vann. Grattis Måns, himla roligt.
Hur var då denna final? Jag orkade knappt ta mig igenom semifinalerna i veckan. Så otroligt mycket sega och tråkiga och rentav dåliga ballader som samlats till tävling i år. Själva finalen är det jag ser fram emot och där samlas ändå tillslut de som är bäst och utgör en skaplig blandning låtar att lyssna sig igenom. När skräpet sållats bort. Så, en repris av denna sångtävling innan jag rullar in mig i täcket.

Sångtävlingens umgänge: Vi bjöd hem en god vän som sällskap och hade trevligt tillsammans framför teven. Finns mycket att diskutera i en sångtävling.

Sångtävlingens snacks: Vi dukade upp med ost, jordgubbar och bubbel innan det började. Och lite chips och en godisskål fick vara med också. Bubblet var slut långt innan segraren överöstes med guldkonfetti.

Sångtävlingens musik: En del av de dåliga låtarna har slunkit igenom och lyckats hamna i finalen ändå. Ska man egentligen tävla i musik? Så olika man tycker. Det som är kräksdåligt i mina öron är kanske det bästa nån annan hört. Nu så här efteråt slingrar sig en salig blandning av melodislingor genom huvudet. Inte bara av det jag tyckte bäst om. Det finns annat som fastnat också.

Sångtävlingens wildcard: Plötsligt är Australien med i Europa! Coolt. Att de gillar den här tävlingen så pass att de är med i Ebu och får vara specialinbjudna att delta. Och med en riktigt bra låt dessutom. Alla ska vara med! Välkomna!

Sångtävlingens programledare: Tycker de fyra vackra damerna har skött sig utmärkt genom alltihop. Något krystade manus bitvis, men det är knappast deras fel. Ikväll var de på topp!

Sångtävlingens urringning: Vi konstaterade att det tycks vara inne med riktigt djupa sådana. De gick ner åt navelhållet på ett flertal damer. Både bland programledare, deltagare och de som lämnade röster. Ibland lite lätt sammanhållet med ett tunt band eller ett tunt tyg som inte skulle synas. Men djupt som sjutton var det likförbannat! Varför då undrade vi? Och fick inga bra svar heller.

Sångtävlingens tjusigaste: Jag gillade de där lamporna som svajade och rörde sig som vågor från taket. Och den fina scenen med färgsprakande bakgrunder som passade artisterna. Trevligt att titta på.

Sångtävlingens favoriter: Vi tre i soffan hade lite olika förslag. Vi gillade (förutom Måns) Belgien, Australien, Ryssland, Montenegro, Slovenien, Österrike och säkert nån till. Men vi gissade allihop på att Ryssland, Sverige och Australien skulle befinna sig i täten. Hyfsat bra gissat måste jag säga.

Sångtävlingens segaste: Utan tvekan omröstningen. Innan fyrtio länder sagt sitt hinner timmen bli sen. Tack och lov att de flesta poängen delas ut innan vi får kontakt med poängpresentatören. Annars skulle vi svimma av utmattning i sofforna. Det räcker att vi ska ta oss igenom dessa fyrtio länders åttor, tior och tolvor.

Sångtävlingens pinsammaste: De där presentatörerna som valts ut till att rabbla sina hottaste jurypoäng. Som försöker göra det mesta av sina tre sekunder i rampljuset och sjunger trudelutter och skämtar till det och försöker dra ut på det för att höja spänningen och man vill bara kasta prick på dem. Med tomater, pilar vad som helst bara de får ur sig poängen nångång.

Sångtävlingens roligaste kommentar: När ett av de röstande länderna försvinner i en svart ruta och  programledaren utbrister: ”We lost Estonia!” Hoppsan.

Sångtävlingens mest spännande: Ja, det var så klart omröstningen! Vissa år brukar nån dra ifrån på ett tidigt stadium men i år höll det sig spännande länge. När det var sju länder kvar att rösta bestämde vi att det var dags att fira!

Sångtävlingens gladaste: Givetvis Måns ”mumsmums” Z när han inser att ingen längre kan skrapa ihop poäng som överstiger hans. Underbar min! Och vi satt ytterst på soffkanten, jag och Vännen och suckade över hur söt och in han är. Maken himlade med ögonen och tyckte vi var knasiga tanter.

Sångtävlingens plagiat: Jag tycker fortfarande att Heroes-låten är otroligt lik den låt som den anklagas för att plagiera. Jag tycker fortfarande att streckgubbens kusin är ett original och att det knappast hjälper att byta mössa på den. Klart man får bli inspirerad. Allt är redan gjort och allt annat är bara variationer på detta redan gjorda. Men man kan låta inspirationen leda till något lite mer annorlunda ändå. Andra låtar har genom tiderna också anklagats för att vara plagiat. Vissa har varit svåra att höra likheterna i. Denna hör man direkt, typ hela inledningen av låten är väldigt lik. Men skit samma. Låten är bra, det bästa som fanns i de svenska mello-delfinalerna. Måns är bra. Bevisligen tycker hela Europa det också. Måns vann! Heroes vann! Grattis till segern MumsMums.

Och nu är det äntligen över. Hela vintern/våren ägnas åt denna sångtävling. När vi hade en final i landet och en gemensam final för alla andra länder var det roligare tycker jag. Med alla dessa delfinaler och semifinaler hinner åtminstone jag tröttna. Det är ändå finalerna som är det roliga. Och visst, klart jag vet hur man stänger av teven! Att man inte måste titta. Vanligtvis tittar jag bara med ett öga. Det andra sitter i nåt annat för stunden trevligare som datorn eller en stickning eller så. Men teven får stå på och jag hör de där låtarna passera. Nu har allt passerat. Snart också denna natt.

4 reaktioner på ”Det har varit lördag

 1. Mumsmums? Härligt! Här hos oss himlas det med ögonen också, men han är ju SÅ SÖT och så CHARMIG och det är ju så häftigt att han vann!! Förhoppningsvis imorgon, söndag skall vi bänka oss framför YouTube och titta. Det här med mitt-i-dagen ESC ( pga tidsskillnaden.)fungerade inte för oss idag, lördag.

  Gilla

  • Han fick smeknamnet mums-mums av nån för länge sen, tror det var när han var med i melodifestivalen med låten Caramia … minns inte, men det är alltså inte mitt påhitt 😀

   Gilla

 2. MumsMums vet jag inte om han är…. o Australien vet jag inte om dom kommer vara med fler gånger eller om det var en onetimeevent för att ESC firar 60

  Gilla

  • Men han ser ju himla bra ut så jag förstår varför nån gav honom smeknamnet mumsmums och det tycks hänga med än. Nä, Australien var en engångsgrej men det var kul så länge det varade.

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.