Ute och Råddat

2015-04-04 13.25.08Eller åkt i hotrod-bilen kan man också säga men jag föredrar Råddat. Det var nämligen mot förmodan sol och varmt plötsligt. Vi åkte den vanliga bilen till köpcentrat utanför stan. När vi kom ut slogs vi av värme! Hem och byta bil alltså. För min del var det hotrodpremiär i år. Att Rådda är blåsigt. Så trots värmen klädde vi oss varmt. Man behöver nåt som håller håret på plats, solbrillor eftersom det blåser så ögonen tåras och för att hjulen sprätter grus. läppglans är inte att rekommendera för delar av håret sliter sig trots säkerhetsåtgärder och klistrar sig fast i glanset. Knallrött läppstift däremot. Det funkar utmärkt.
Själva bilen glänser lite extra. Maken har grejat med den.
Ta nu ett djupt andetag. För detta blir ett långt bilrelaterat inlägg. Är du inte intresserad av bilar kan du i alla fall titta på bilderna och förundras över hantverket.

När Hotroden köptes i höstas hade den grå säten och dörrsidor och sliten matta. Detta skulle kläs om och uppdateras. Maken har suttit i timtal inne i datorsoffan och kollat på alternativa material på nätet, till denna nya inredning. Konstläder, vinyl och sånt. 3mflakevinylValet landade på nåt som hette svart flakevinyl. Detta beställdes och kom hem i en rulle som mätte tre meter när den rullades ut. Blankt som lack och med smått glitter i. Schysst. Han beställde ny matta också när han ändå höll på. Alltså matta på rulle att skära till så det passade bilgolvet.
Det här låter som ett avancerat uppdrag alltihop. Jovisst! Men inte nytt på nåt sätt för den händige Maken. Han har sytt och inrett bilar förr. Mer än en. Detta var en färdig plan i hans hjärna och jag tvivlade inte alls på vare sig hjärnan eller planen. Till sin hjälp denna gång skaffade han också en begagnad fabrikssymaskin med tyskt namn. symaskinSymaskinen ställdes in i garaget. Allt material ställdes in i garaget. Och där stod det. utanMedan Maken samlade sig. Och tömde själva bilen på all inredning. Tills den var tom liksom.
syhörnaSå en dag var hallprojektet inne i huset avslutat och jag hjälpte honom städa undan allt det i garaget. Sen fixade vi en fyrkantig arbetsyta där han skulle kunna sitta i mitten och vända sig mellan symaskinen och borden runtom honom. Allt material samlades på det långa tapetbordet. Symaskinen träddes. Vinylen rullades ut. Han drog en djup suck och så började han.

Från att ha funderat, planerat, gruvat sig en aning, haft prestationsångest, förväntan … och jag vet inte vad så jobbade han liksom en ekorre samlar höstmaten, en skata bygger boet om våren, en elvisp på högsta fart … ja man fattar. En knapp månad senare var han klar! Med hela inredningen!
Så här såg det ut innan: Det var grått.
före1  före2
Och det funkade väl. Men har man en tysk fabrikssymaskin, flakevinyl och kunnandet. Så vill man ju göra det själv. Därför ser det ut så här nu!

dörrsidor

påplats

Hur snyggt som helst! Skitbra jobbat.
väskaJag fick en bonus. Man behöver någonstans att ha lite smått och gott. Typ det röda läppstiftet. En liten spegel. Mobilen. Ja du fattar. Så han sydde en liten HotRodVäska i samma material. För handväskan trasslar in sig i fötterna och det finns ingen instrumentbräda, handskfack, sidofack eller några fack alls i denna bil. Men nu har jag en bra lite väska för nödvändigheterna att ha bredvid mig på sätet. Nu ska det alltså Råddas i sommar! Och däremellan ska han sy ett tak till bilen. Men det är en annan historia.

4 reaktioner på ”Ute och Råddat

  1. Ge maken ett rejält tummen upp. Han är makalöst duktig på det han gör. Du ska förresten också ha en tumme upp; du är makalöst duktig på att beskriva det han gör så att det är intressant även för sådana som inte är särdeles intresserade av just hans gebit. 😀

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.