Kanalproblem av rang

Dyslexi heter det när man har problem med bokstäverna. Dyskalkyli när man har sifferproblem. Men vad heter det när man har uppenbara kanalproblem? När man är typ helt kanalblind, som Maken? Dyskanali? Eller dyschannelli kanske? Eller nåt latinbetonat, om fenomenet nu alls är känt i den stora världen utanför vår soffa.
Maken har hur som helst inte en susning om på vilken kanal de teveprogram han vanligtvis brukar se sänds. Den ständiga frågan här hemma är; ”Vilken kanal?”
Han har skaplig koll på vilken tid och vilken dag dessa för honom intressanta program sänds. Men var de finns, det är som totalt obegripligt för honom. I blind förtvivlan bläddrar karln runt mellan kanalerna, två minuter innan programstart och han väljer i nittioåtta procent av fallen ändå fel kanal. Kanalindelningen tycks vara honom totalt främmande och ologisk och inget han kan hålla i minnet. Oavsett hur många gånger han sett ett program. Nästa gång han vill se samma program har han fullständigt tappat orienteringen igen. Kanalsystemet bildar enbart ett virrvarr av främmande och snudd på skrämmande alternativ. Är det på ettan? Är det på tvåan eller rentav på fyran? Han har ingen aning! Det måste vara ett sorts syndrom! Ett kanalsyndrom.
Jag brukar hålla honom på halster, invänta hans val och notera att det än en gång blev galet. Man vill ju undvika att curla honom liksom. Hoppas på att han ska lära sig och därmed på ett aktivt sätt utveckla sitt kanalseende. 
Men det resulterar bara i ytterligare förvirring och han kan omöjligt komma på vilken kanal det ska vara. Fast det gäller den där serien som han följt i hundrafemtiofem avsnitt. Man blir ju onekligen lite trött då. Tappar lite av sin pedagogiska hållning och fräser till. Som när han för femtioelfte gången frågar mig på vilken kanal antikrundan hittas. Frågan kan tyckas oskyldig. Som om han aldrig tittat på det programmet förr. Fast han i själva verket sett alla avsnitt, i alla år och antikrundan alltid (lika säkert som att Dolly sover på rygg och att han Påven har rolig mössa och björnarna, var gör de sitt liksom …) sänts på ettan.
Tester jag gjort, som att fråga honom mitt i ett program vilken kanal han tittar på, eller lite mer random ställa frågor om olika programs kanalplaceringar, visar på att detta är på allvar. Hans svar indikerar på tydliga och svåra kanalproblem.
Det är alltså bara att ta syndromet på allvar och konstatera att Maken saknar all känsla för det där med tevekanaler. Han har ingen överblick på att det. Får inte ihop logiken i att associera typ av program med kanal. De är ändå rätt så nischade de där tevekanalerna. Men det går honom helt förbi. Det blir blankt liksom.

Maken försöker verkligen tänka efter och leta logik. Men i själva verket kan inte ens komma ihåg om det brukar vara reklam i programmet. Än mindre vilken kanalknapp han då ska välja.
I slutändan talar jag om det för honom, personlig assistent som jag är. Annars missar han ju sitt favoritprogram. Men jag tycker att det är viktigt att ändå försöka vänta in honom i hans egen förmåga först, och inte bara köra över honom genom att göra detta val åt honom. Det vore oetiskt.
Det skulle kanske egentligen vara läge för någon typ av hjälpmedel i detta uppenbara handikapp. För det är faktiskt så illa vissa gånger att det inte räcker med en teve-tablå i tidningsform eller en Internetbaserad sådan. För hur han än läser denna tycks han ändå missa den uppenbara kanalplaceringen. Han ser tid och dag för programmet men får inte med kanalvalet liksom. Nej han skulle behöva nåt tydligare. En specialtillverkad fjärrkontroll kanske. Som automatiskt hittar rätt kanal utifrån personliga inställningar. Eller en kontroll med metallisk dataröst som talar om vilken kanal som ska väljs. Eller en programmerad teve. Som automatiskt går igång, rätt tid och på rätt kanal. Det skulle uppenbarligen tydliggöra mycket för honom, så han slapp leva i en sån kanalförtvivlan.

8 reaktioner på ”Kanalproblem av rang

 1. Harry kommer att gå långt 😉

  I vart fall om du gömmer fjärrkontrollen och ställer en panna Jack mellan TV:n och soffan…

  Har hört att detta fenomen kan ha med EU att göra… det mesta som är totalt obegripligt visar sig ofta vid närmare undersökning att det har med EU att göra…

  Vi får vara glada att ni inte bor i Venedig för att ha kanalproblem där är en helt annan femma…

  Ha de bäst
  Leif

  Gilla

 2. Dysfossae kanske? Det låter väl lagom vetenskapligt? 😀
  Jag ser lösningen framför mig. En stoooor tv-fjärr med bilder på själva programmet på. Lite som en sån där doro-telefon som pensionärerna får när de inte längre har syn nog att se eller minne nog att komma ihåg siffror. 😀 😀 😀

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.