Skärmtid eller dötid eller kvalitetstid …

En blogg jag brukar läsa frekvent, skrev nyligen om det där med skärmtid. Eller den tid man lägger på att vara on-line. Ansluten. Och vad det gör med en. Det fick mig att fundera på min egen tid i anslutningssammanhang.
Jag ar aldrig upplevt datorn som något jag ska hålla mig ifrån. Många veckotidningstips om hur man minskar sin stress har datorn son en högplacerad punkt. Den ska stängas av för att minska stress. Då tror jag delvis att man utgår ifrån att folk jobbar vid en dator. För mig, som arbetar med människor, har datorn alltid utgjort en ledighetssyssla som absolut inte förknippats med någon stress. Snarare tvärtom. Den har bjudit på mängder av kreativa möjligheter i både ord och bild.
Men, så var det detta med att vara ansluten. Till det där världsomspännande stora nätverket.
Med tiden har detta nät vävts allt större. Vi ska vara anslutna dygnet runt. Inte bara i datorn utan även i surfplattor och mobiler. Appar kräver vår uppmärksamhet från annat. Vi ska chatta och kommunicera med folk hela tiden. Det plingar och låter så fort en bild laddats upp av nån följare, det plingar till när någon kommenterat nåt eller när vi fått ett chattmeddelande. Vi förväntas finnas där och uppmärksamma alla dessa pling dygnet runt, alltid, hela tiden. Man blir allt mer insnärjd, allt mer stressad. För mitt i något annat, i den så kallade verkligheten, finns ett stort PLING som påkallar ens uppmärksamhet, omedelbart!

Det där plingandet från de appar jag använder har jag kopplat ur för länge sen. Stod inte ut med det krävande ljudet som på nåt sätt påstår att jag omöjligt kan ha något viktigare för mig, än att ständigt kolla vad plinget vill.
Men därutöver? Hur mycket tid lägger jag faktiskt på skärmarna? Är det enbart avkoppling/nöje hela tiden? Eller är det bara en enda stor tidstjuv som tar min uppmärksamhet när jag egentlige kunde göra annat?
En hel förmiddag/dag kan gå.
Från att jag startat datorn, för att jag bara skulle kolla lite på sociala medier medan jag drack kaffe, till en snudd på bortslösad dag. För det ena leder liksom till det andra! Nån har lagt upp en länk till en artikel jag vill läsa. I kommentarerna till en blogg verkar det finnas en annan intressant bloggare att undersöka. En stunds bildletande kan visa sig plötsligt ha blivit till en timmes bildletande. Och så där rullar det på utan att man märker det. Plötsligt hade den lediga förmiddagen passerat i skvatt ingenting.
Eller jo! Visst.
Jag har läst ett gäng mycket bra blogginlägg hos favoriterna och kanske knåpat ihop ett eget. Jag har hittat bilderna/artiklarna/informationen och umgåtts på sociala medier. Visst! Men sen borde jag ha stängt av och rest mig upp!
Men icke! Jag blir kvar. En stund till. Glor ytterligare på sociala medier trots att inget händer, och slösurfar vidare till ingen nytta. Där nånstans borde jag verkligen ha stängt av och rest mig upp. Där är den stora tidsätartypen. För oj vad den kan svälja tid i stora tuggor! Ha, nu har jag fått syn på den jäkeln som tar ifrån mig mina lediga dagar.

Därför har jag nu övat en tid. På att verkligen mota undan den där tidsätaren och stänga av datorn! Och resa mig upp när jag gjort det jag ska! Och vet du!
Vilken mängd med tid det faktiskt resulterat i!
Så pass att jag befinner mig i en sorts kreativ boom just nu! Jag textar, målar, pysslar, stickar … Shit vad kul! Vad mycket roligt man kan göra, när man har tid.
Så. Nu har jag gjort vad jag skulle vid morgonens anslutna stund. Nu stänger jag av, reser mig upp. Tar en dusch och åker på en trevlig lunchträff.

Ha en trevlig fredag därute. Stäng av skärmen om den tar din tid! Koppla ur plingen om de stressar dig. Sitt kvar om du mår bra av det!

8 reaktioner på ”Skärmtid eller dötid eller kvalitetstid …

 1. Jag har blivit rätt bra på att lägga bort datorn men det beror mest på att jag tröttnat på allt som upprepas i sociala medier och i bloggar. Så snart det finns något irl som kräver/lockar många människors uppmärksamhet översvämmas flödet av en massa kommentarer MOT andra sidan/åsikter istället för argument för varför man ska rösta för eller göra det man själv tycker är bra. Astrist.

  I övrigt sitter jag gärna vid datorn nu då jag faktiskt inte är i stånd att klippa och klistra på samma vis som för några dagar sen. 😉

  Gilla

 2. Jag är splittrad… Datorn tar tid, men den ger oxå energi… Jag brukar kolla på TV på kvällarna, en ganska passiv syssla. Visserligen löser jag sudoku samtidigt, så hjärnan motioneras, men det leder ingen stans. Nu har jag bytt bort Sudokun till datorn och tittar dessutom på färre program, då är datorn ett bättre val. Fast samtidigt lägger jag mer och mer tid på datorn, tid där jag kunde göra mer kreativa saker…

  Gilla

  • Jo, jag är också splittrad för jag gillar att sitta vid datorn. Samtidigt som jag känner att det berövar mig tid att göra nåt annat de där gångerna när jag bar fastnar i en slösurfkarusell.

   Gilla

 3. För mig är det avkoppling att sitta framför datorn. Det äör lyx att kunna titta och se på SVT och annat på svenskarna nätet, vilket det inte fanns tillgång till när jag flyttade för 20 år sedan. Skype, Facebook och min blogg är annan lyx! Fast, så har ju jag kanske ett litet annat perspektiv också… Fast, visst kan det här med skärmtid bli beroendeframkallande och slöseri med tid också. Jag har lärt mig att lägga bort telefonen på kvällarna för att inte låta den störa mig. Ibland lyckas jag bättre och ibland sämre…

  Gilla

  • Det är både en avkoppling och tidstjuv. Gillar också alla möjligheter datorn erbjuder. Samtidigt som jag emellanåt bara blir sittande och kommer inte iväg för att göra nåt annat jag hade tänkt. Så det är bra övning att låta den ta lite mindre plats för min del 🙂

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.