Trädgårdsjobb

Igår fick jag med Maken ut på trädgårdspyssel.
Jo. Sånt händer inte ofta men han är alltid snäll och hjälper mig när jag inte kan själv.
Idéerna fanns redan förra sommaren men då kom jag aldrig till handling. Nu, förra veckan medan jag tog mig an den grymt vanskötta framsidan kom jag ihåg. Just ja!
Ett skydd för soptunnorna, med plats för klätterväxt. De är inga snygga skapelser de där tunnorna, och lite kanske de går att kamouflera, i alla fall från trädgårdshållet.
I ändan av garaget fanns en lång men smal bit armeringsnät. Jag hittade också två gamla julgranar som inte kommit längre än just dit. Att det var två granar säger en del om oss. Inte så att vi har två granar samma jul … nej. Det var en riktig julgranskyrkogård det där tydligen. Granarna var ett toppenfynd … (Och nu känner ja mig lite som farbror Frej faktiskt … och nu ska ni höra, vad man med två gamla julgranar kan göra … )
20140709-133238-48758938.jpg20140709-133239-48759931.jpgJag kvistade dem först med sekatören. Maken kvistade dem vidare ända in till stammen, med en redig yxa. Sen kapade han armeringsmattan till två mindre bitar, och tryckte ner dem i gräsmattan. Då var det dags för granarna, som han spättade ner intill och kilade in dem i armeringen. Granar är bra grejer eftersom de oftast är så raka. Och med ståltråd fäste jag ihop de där två armeringsbitarna till en. Därmed var den där konstruktionen rätt stabil. Kommer lätt att hålla för lite växtklätter.20140709-133240-48760229.jpg

Givetvis pyntade jag med lite ståltråd också …

Tanken var att gräva en snygg halvcirkel i jorden framför detta galler och sedan plantera nåt snabbklättrande och tjusigt där. Det finns en uppsjö av klättrande växtlighet. Jag lät därför den tanken vila tills idag.
Eftersom jag vaknade rätt så tidigt även idag, tog jag mig an själva grävjobbet medan det fortfarande var skugga på den sidan. Det var som att slå spaden i sten. Först då insåg jag att den gigantiska cypressen naturligtvis har en del rötter. Och att inget i världen skulle kunna växa där, med de där glupska rötterna under sig.
Det fick bli en hastigt påkommen plan B.
Först övervägde jag en planteringslåda. Men nån sån hade jag inte. En kruka skulle vara perfekt! Ska bara innehålla en växt. Men det bör vara hål i botten. Hmm. Jag byggde en kruka. Av fyra gamla takpannor. Fick det riktigt stabilt. (ståltråd igen, denna fantastiska uppfinning!)20140709-133240-48760544.jpg
20140709-133240-48760856.jpgSen satte jag mig i bilen och åkte för att inhandla själva växten. Det blev en ros, en snabbväxande Polstjärna. Det kommer att bli snyggt med vit rosor mot rosten. För att ge den lite sällskap så här i början tryckte jag även ner en liten ”Blomman för dagen” planta. Då är det i alla fall nåt som blommar redan i år. Båda hittade jag på rea! Superbilligt. Mycket nöjd med det! Och på vägen hem svängde jag in på en skogsväg och plockade sten. Arrangerade runt själva ”krukan”.

20140709-133241-48761483.jpgJag känner mig nöjd! Det blev en snygg vägg till de fula soptunnorna och det gjorde framsidan lite mer beboelig. Ger en hint om att det faktiskt finns en 20140709-133241-48761174.jpgträdgård bakom huset och inte bara en stor ödetomt.

20140709-133239-48759303.jpgJag lyckades hitta några trevliga växter att ha i stensamlingen intill soptunnorna också. Som jag arrangerade om när jag rensade och lade markduk under för att skippa ogräset. Så nu är det fint och fixat!

6 reaktioner på ”Trädgårdsjobb

 1. Så snyggt, och dessutom återvinning! Vi skulle behöva något för våra soptunnor med, men de står på asfalt, så plantering blir det inte…

  Gilla

  • Det blev riktigt bra! I asfalt blir det inte så lätt att plantera. Men det finns en del snygga skärmar som står på egna fötter i bygghandeln.

   Gilla

 2. Snyggt och uppfinningsrikt! Hos oss måste soptunnorna vara gömda från vägen och vi, liksom de flesta andra har dem inne i garaget. Inte alltid så behändigt med bilar och cyklar där inne också….

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.