Sammet alltså!?

Idag har vi bröllopsdag igen. Nummer tjugofyra i ordningen.
Det där med bröllopsdagar förknippas av någon anledning med nåt specifikt ämne. Jag letar fram en lista. Konstaterar att vi därmed avklarat bomull, papper, läder, frukt och trä. Vad är grejen med det där och framförallt, vad är det för rim och reson med det? Man kunde tolka det som att bomull och papper de två första åren är aningen skört. Men läder är rätt starkt och hållbart. Och sen frukt? Näe. Den kan inte vara tanken. Dessutom fortsätter listan med socker, ylle, gummi och linne och tenn. Det är verkligen ingen ordning alls. Fullständigt obegripligt faktiskt.
Vi har också passerat stål, siden och spets. Elfenben och kristall. Liksom fjäder, silke och satin. Tjusigt värre. Galon och porslin, följdes av nylon, jute och hampa. Inte fullt så stilfullt dom åren. För att så tillslut nå fram till årets sammet.
Nästa år är det silver faktiskt.
Men vad är egentligen grejen med alla dessa material och var kommer de ifrån?
Har nån hört talas om nåt par som ståtligt firat fruktbröllop? Eller galonbröllop? Träbröllop låter inte så himla flärdfullt det heller.
Lite efterforskningar säger att det tydligen är av gammal tradition att … Lyssnar du nu Maken? … mannen ger sin hustru en present. I det materialet!!! Jahapp. Tur vi inte kände till detta på nylondagen, eller fjäderdagen. Inte hade jag jublat över en kasse frukt heller precis.
I detta land började man fira årsdagen av sitt bröllop i mitten av sjuttonhundratalet. I kyrkan, där man helt enkelt gifte om sig. Oklart om denna ceremoni genomfördes varje år? Usch vad tjatigt. För tjugofjärde gången JA. Typ stående bokning i kyrkan varje årsdag. Kanske nåt för Svenska kyrkan att anamma? Det skulle åtminstone fylla kyrkorna varje dag.
Sammetspresent alltså. Kanske en totalt värdilös sammitask? Eller nåt.
Maken och jag brukar som bekant inte fira så storstilat. Vi är alltså rätt medeltida med tanke på att bröllopsdagar firats flitigt runtom i landet sen mitten av sjuttonhundra. Bröllopssidorna hävdar att bröllopsdagen ska firas för att påminna sig om varför man gifte sig. (I vissa fall måste det göras oftare än en gång om året!) Nog kommer jag/vi ihåg det ändå! Tydligen. Eftersom vi nått nummer tjugofyra i alla fall!
Men, för att återgå till de där märkliga materialen som förknippas med de olika årsdagarna.
Min efterforskning visar på stora olikheter i dessa bröllopsmaterial. Nån annan lista har blomster istället för frukt och brons istället för gummi. Det gör saken ännu mer obegriplig. Vem ska man egentligen tro på?
Tänk om Maken och Makan går efter olika listor! Så när hon förväntar sig en ståtlig blomsterkvast på fyraårsdagen så kommer han med en frukt. Gissa om han skulle få den kastad på väl valt ställe!
Så vad gör man, när man undrar över något? Man anlitar en pålitlig källa (obs … ironi) Wikipedia. Och där kan man minsann läsa att det faktiskt är helt obegripligt! Det saknas auktoritet på området, för att citera rakt av. Jo, jo. Inte förvånad. Så alla dessa fruktdagar och jutedagar har tydligen hittats på av olika typer inom veckopressen kan man läsa!
Att ämnena kastats om och förändrats när listorna spridits och att det, ve och fasa … (märk, hur min röst går upp i falsett vid detta konstaterande!) … inte finns någon officiell lista!!! Jösses! I dessa valtider är det väl ett högst angeläget område att bena ut.
Där ser man. Totalt obegripligt i alla fall. Då kan jag hitta på en egen jag också. Sammet är inte min grej riktigt, liksom en hel del andra ämnen som hampa och playwood.
Så Maken!
Vi firar … hm … låt se … vi firar bara några ämnen numera! Så kan vi varva dessa efter eget tycke. Lätt att komma ihåg också!
Brons, silver och guld och diamant blir bra. Eller hur 😉

Kram på dig älskling. Tar lätt tjugofyra år till. Att leva med dig är enkelt!

___________ ❤ _____________ ❤ _______________ ❤ _____________

14 reaktioner på ”Sammet alltså!?

 1. Grattis till de 24 åren och förhoppningsvis blir det minst lika många till! Intressant läsning dessutom om all dessa material! Vi firar 19 år om en vecka. Undras just vad det året är förknippat med… 🙂

  Gilla

 2. Hahaha, jag har funderat detsamma, vilken lista är den officiella, den sanna! Tur att du (hrm, wikipedia) kunde reda ut det hela… Vi glömmer bort det varje år, så jag lär inte få nått i … porslin? (jag försökte räkna bakåt till 20 av det du räknade upp…) i höst när det är dags. Sammet däremot, det kan jag tänka mig. Ett rejält tygstycke som jag kan skapa fritt av, det skulle jag gilla!

  Gilla

  • Ja vi brukar glömma här med. Men nu kom vi ihåg! 🙂 En porslinsgrej är inte så tokigt att få! Det blev inga sammetspresenter här. Men vi kom oss i väg ut och äta i alla fall.

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.