Fosterland

Är väl ordet på allas sinne just idag. Svenska flaggans nationaldag ska firas.
För mig är Sverige ett land jag kom till som femtonåring. Nyss klar med grundskolan. Pappa var av det äventyrliga slaget och flyttade sin familj över pölen och tärningen slog ner oss i just Gävle. Motvilligt för vissa av oss. Typ mig. Jag svor högtidligt och i hemlighet på att jag skulle återvända. Uppenbarligen bröt jag det löftet till mig själv. För jag är kvar. Trettiosex år senare. Och Maken kom med sin familj för hela femtio år sedan!
Vi är invandrare!
Även om våra föräldrar tog beslutet att flytta så har väl vi någonstans tagit beslutet att stanna.
Sverige är bra på många sätt. Finland är också bra på många sätt. Det bästa är att hemlandet är rätt nära och att jag får åka dit när jag vill. Andra invandrare har inte samma möjlighet.
Makens pappa kom som arbetskraftsinvandring på sextiotalet. Fick höra liknande glåpord då, som andra invandrare får höra även idag. Nu är vi finländare inte så grymt exotiska längre. I jämförelse med andra som kommit senare. Men man trodde att vi var ociviliserade och fattiga. Odlade potatis i lägenheten och inte visste hur man använde en toalett. Typ. Okunskap. Rädsla för det främmande.
Vi var själva aningen skeptiska över det som var annorlunda i det svenska samhället och dess invånare. Somligt var konstigt! Även i slutet av sjuttiotalet när jag kom. Ibland kände jag mig som Astrids rumpnissar. Voffor gör di på detta viset?
Sverige har med tiden blivit mitt land också. Som jag försvarar när någon vill ha nåt negativt sagt. Som jag lever och bor i. Valt att vara en del av genom att byta medborgarskap. Även om just den delen satt hårt inne.
Jag klassas ibland som en aningen bättre typ av invandrare. Som kommit från ett grannland. Som ser lika ut och kan språket. Som har liknande kultur. Smälter liksom in. Som om jag på nåt sätt skulle skämmas över min invandrade bakgrund och behöva en ursäkt. Jag är otroligt stolt över min invandrade bakgrund! Jag är gärna invandrare. Tillhör två fantastiska länder!
Och rädslan för allt detta främmande går över! Bara man lär känna det. Om inte annat så är vi finnar ett bevis för det. Vi odlade ingen potatis i lägenheten. Man vande sig vid oss och lärde känna oss. Insåg att vi var som folk är mest. Vi är alla människor!
Sverige är ett rikt land. Fyllt av solidaritet och kärlek. Det är det bästa med mitt Sverige. Att alla får plats och är välkomna. Jag fick komma! Hur skulle jag då kunna döma någon annan som vill eller måste komma?
Jag såg en status på facebook nyss. Den värmde hjärtat.
”En glad nationaldag önskar jag er alla. Jag är stolt att vi delar samma land med vänner från jordens alla hörn.” Precis det är Sverige idag.
Vi delar samma land med vänner från jordens alla hörn. Grattis till Sverige idag. Även vi invandrare firar vår gemensamma svenska nationaldag. ❤

_________________________________ ❤ ________________________________________

12 reaktioner på ”Fosterland

 1. Bra skrivet, jag var nog också mot att flytta.men vi skulle bara vara ett år,men det blev inte så.Är finsk medborgare fortfarande,och har varit här i trettiosju år i juli. Du kom ju ett år senare på grund av sista året i skolan. Det blev ju bra till sist för dej också. Ha en bra nationaldag.Kram till er.

  Gilla

 2. Så bra skrivet! Precis det är vad jag vill att Sverige ska vara. En öppen och mottagande famn, där det är OK att både få lära sig nytt och behålla det en redan kan och vet. Skapa nya egna traditioner, ta del av andras traditioner och behålla sina egna traditioner sen barndomen. Allt är OK, alla behövs, alla är viktiga!

  Gilla

 3. Du beskriver det så bra (som alltid). Jag känner precis likadant.. och varför göra det så krångligt när det inte är det egentligen..?! Alla får plats. Jag är också invandrare och en stolt sådan.. Länkar hit till ditt inlägg från mig idag. Grattis till Sverige och till oss idag. Kram

  Gilla

 4. Verkligen bra skrivet! Och så har ju Sverige faktiskt en invandrare till Drottning också! En väldigt fin och ståtlig drottning, men invandrare likväl…

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.