Rena lakan

Jag har inte berättat det för honom än. Maken. Det är nämligen så att han hatar att byta till rena lakan i sängen! Märklig människa. Han vill ha dem mjuka och skrynkligt välanvända. Tycker att nytvättade lakan är hårda och kalla. Suckar tungt när det är dags. Dessutom ogillar han starkt själva proceduren med lakansbytet. Påstår att det är bökigt och krångligt. Man kan inte studsa några mynt mot hans nybäddade madrass precis.
Tidigare idag slet jag lakanen ur sängen. För att jag älskar att sova i renbäddat och idag var det dags, bryr mig inte alls om Makens åsikter om att vi byter för ofta. Jag skulle gärna ha en mangel också, så att jag fick lakanen lite krispiga och supersläta.
Nåt gammalt minne (osäker på om det är sanning eller hopbyggt av diverse inspiration) om svala vita lakan med spetskanter, som jag tror Mommo bäddade med när jag skulle sova över där i barndomen. På den tiden fanns inte påslakan. Man bäddade istället med fina täcken som hade sidenblank yta. Vek ett broderat och spetsprytt överlakan i en fin kant över det där täcket. Jag vill minnas att Mommo hade ett rött sånt fint täcke, som hon vek fint längs hela långsidan när hon bäddade, slätade noga ut den där spetsprydda lakanskanten. Vete sjutton hur hon gjorde för att få sina lakan så otroligt släta. Men det var fantastiskt att gå och lägga sig i det där släta och svala, som prasslade svagt när man rörde på sig. Under natten trasslade det där överlakanet givetvis till sig och låg i en skrynklig korv nånstans när man vaknade.
Nuförtiden är det istället fulare täcken och fina påslakan. Inte så släta som Mommos lakan, men ändå himla sköna att sova i när det är renbäddat. Så snart ska jag upplysa honom om det roliga som väntar. Rena lakan ska trasslas på och sen blir det en rejäl nattsömn. Jag vet precis vad han kommer att svara.

_______________________________________________________ 😀

8 reaktioner på ”Rena lakan

 1. Jag minns också.. och täcket var rött. En djupt röd färg.. nästan som vinröd, men inte riktigt. Minns också att täcket var glansigt. Och tungt. Spetslakan…
  Njuter också av renbäddat.. doften, känslan, svalkan.. ❤

  Gilla

 2. Ohja, lakan som hängts ute och manglats. Nybadad själv. Finns det något skönare sätt att sova på? Mormor hade lakan med handvirkad spets och bäddade precis som du beskriver. Det frasade skönt att sova i dem. De lakanen tog min mamma sen och sydde ihop med enfärgad bomull i klara färger. Stoppade in täcket uppifrån och vek spetsen fint över den färgglada bomullen. Världens finaste påslakan1 Och bara min man någonsin får upp draperistången framför våra garderober så ska jag hänga upp sådana lakan som draperi. Klart mormors fina spetsar ska visas upp!

  Gilla

  • Underbart! Ja det är fint med dessa gamla lakan i andra användningsområden. Brukar hålla utkik på loppisar. Är sugen på att sy ihop några till en sängkappa.

   Gilla

 3. Mommo manglade alltid sina lakan, hade en mangel som man vevade runt,släta blev dom. Så hade hon ett rött täcke som du kommer ihåg och spets i lakanen.Det var tider det.

  Gilla

 4. AAAHHHHHH, min farmors mor Elsa hade såna överlakan med spets på, och min farmor ett bra tag, innan hon upptäckte fördelarna med påslakan.

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.