Träning och kroppsfixering och sånt

Alla ni som tränar.
Jättebra och kul för er.
Men, kan ni inte bara nöja er med att ni är duktiga och tränar och så får det vara bra med det? Låt andra sköta sig själva och sin kropp och göra som dom vill med den.
Pekpinnar ska peka åt eget håll, inte åt andras. Alla måste få leva som de själva vill, utan att tvingas till dåligt samvete för att nån annan tycker annorlunda. (Även om jag nu håller en pekpinne åt ”träningsfolket” så känns det lite befogat, med tanke på hur många pinnar som pekat och pekar åt andra hållet.)
Det tycks finnas ett ökande ogillande och befogat nedvärderande åt den lata och hopplösa del av befolkningen, som envisas med att inte träna och göra nåt åt sin situation. De som uppenbarligen är överviktiga och skulle behöva ta tag i sig själva. När det är så enkelt och man vet precis vad som borde göras! Det är tydligen bara att äta mindre och spring mer. Ät rätt och träna mycket! Jag är trött på den attityden, och den mästrande tonen. Och alla regler.
Så här är det! Faktiskt.
Man är inte en sämre människa för att man inte tränar!
Man är inte vad man äter och man är inte lat för att man är överviktig! Man har heller inte nödvändigtvis ett sämre mående eller ett värdelöst liv om man inte tränar. Det finns olika synsätt och orsaker till allt och inget inom varje människa och den enes lösning är inte alltid det bästa för alla andra. Man borde får bestämma själv. Utan att bli bedömd för det.
Att inte träna eller banta betyder faktiskt inte att man är lat, slö, sjuk, fet, ful, missnöjd och en andra sorteringens människa åt trash-hållet.

Väljer man att springa, simma, cykla, ja träna, flera gånger i veckan. Så hårt att olika kroppsdelar går sönder till och med, så tycks man ha en högre status och vara liite bättre än nån som låter bli det där.
Trenden i träning har gått från att vara hälsosam och sköta om sig på ett sätt man tror är bra, till att se föraktfullt på alla som inte gör lika.
Det är tillåtet att nedvärdera folk som är överviktiga eller otränade på ett sätt som inte känns okej. Det är tillåtet att peka åt deras håll, slänga ur sig glåpord och tyckande och peppande råd.

Man får faktiskt göra som man vill! Träna eller inte. Banta eller inte. Man får se ut som man vill! Man får äta vad man vill.
Alla människor är bra ändå. Det sitter inte i kroppen!

Vill man framhäva sin renlevnadsduktighet ska man göra det för sin egen skull. Inte för att mästra eller ge nån annan dåligt samvete. Ingen ska dömas efter sina antal kilon, vare sig de ligger i överkant eller underkant.
Att ha valt ett liv i träning kan vara ett sätt att leva. Det är fritt valt.
Att ha valt ett liv utan träning kan vara ett annat sätt att leva. Fortfarande fritt valt.
Att ha valt ett liv med någon specifik sorts mat är också ett sätt att leva. Fritt valt i alla fall.
Låt folk göra som de själva vill med sig och sitt. Med sig och sin kropp.
Dessutom vet man faktiskt ingenting om nån annan. Vad som gömmer sig under det fria valet. Vad det än består av.

Det tycks så in i märgen mycket om kvinnors kroppar. Och det är mestadels vi själva som tycker.
Nån är för tjock och nån är för smal. Nån borde gå ner i vikt och nån annan gick ner för mycket i vikt. Tydligen är inte det sistnämnda bra heller. Man ska gå ner i vikt, givetvis! Men bara lagom mycket.
Den bedömningen gör någon annan. Vad man själv anser om sig och sin kropp är mindre viktigt. Och man låter sig påverkas alltför mycket av andras åsikter och bedömningar.
Det tycks otänkbart i en smal persons tankar att en överviktig person faktiskt kan trivas med sig själv. Som den ser ut! Långtifrån idealet.
Liksom det tycks otänkbart i en överviktig persons tankar att den smala ändå inte än nöjd. Som den ser ut! Om nu det var idealet.
Visst är det galet?
Ska livet bestå av jakten på kilon åt ena eller andra hållet? Måste vi döma och bedöma just utseendet så himla mycket? Lev och låta leva. Var och en med sitt.
Personligheten och värdigheten eller skönheten hos en människa sitter någon annanstans är i kroppen och vikten. Det man ser utanpå bevisar ingenting!
Var som du vill, gör som du vill och var stolt över dig själv! Du duger och är vacker som du är!
Då behöver du kanske inte peka åt några andra håll!

_________________________________ ❤ _____________________

29 reaktioner på ”Träning och kroppsfixering och sånt

 1. Bra skrivet, jag tycker som du, ingen skall behöva bry sig om hur en annan ser ut.Är man nöjd med sig själv så är allt bra, man bestämmer ju själv över sin egen kropp och hur man trivs ,det är ju huvudsaken. Lev livet och njut av tillvaron. Kram från mej.

  Gilla

 2. Yvonne, där sa du faktiskt ett jävla sant ord, o många dessutom…. och för att tillägga så har vi gruppen som opererat sig så dom ska bli smala och kommer med alla förbenade pekpinnar till oss överviktiga över hur äckliga vi är, och hur hemska vi är o hur illa vi mår och vilket värdelöst liv vi har.

  Nä fram för att även JAG får leva ett liv där JAG bestämmer utan att behöva höra; har du inte funderat på att operera dig?, ta promenader varje dag (precis som om jag är intresserad av promenader) ät det, ät inte det…..ska du verkligen äta det där??

  Gilla

 3. Oj.. här skulle jag kunna skriva mycket. Mycket..
  Otroligt bra sammanfattat.. som alltid ❤

  Nu tillhör ju jag de opererades skara, men skulle aldrig i livet drömma om att kommentera eller värdera någon annans över- eller undervikt. Jag valde min operation av hälsoskäl.. och trots att operationen gav en fin hjälp på vägen så har jag gjort arbetet helt själv. Inget kom gratis där inte. Jag kommer sannolikt aldrig att anses vara "smal".. vilket inte heller är min strävan. Jag vill må bra och vara frisk.
  Dessutom älskar jag ju mat. Har bara lärt mig att inte missbruka den..

  Om jag tränar.. gör jag det enkom för min egen skull. Absolut ingen annans. Nu händer inte det så ofta så det stör direkt. Jag har också lärt mig under åren som gravt överviktig att börja tycka om mig själv (svårt) och låta andra tycka vad de vill.

  Nåväl.. stannar där.. ❤

  Gilla

  • Ja det jag vill åt är just det där. Att det handlar om att var och en måste få sköta sig själv och sin kropp och att andra inte har med saken att göra. och att värdet verkligen inte sitter i kroppen. ❤

   Gilla

   • Det är ju just det Annukka o Yvonne, att det finns så många som inte klarar det där, att låta andra sköta sig själv, känna själv hur man mår osv. Jag ser inte ner på andra som väljer att operera, men det som retar mig är att många bpopererade och andra INTE fixar det. Jag har en familjemedlem som gjort bp och hon började direkt tala om vad ”äckliga” portioner vi andra åt, började fråga mig när jag tänkte göra min osv. I det blir jag illa berörd o lessen…. jag vill inte göra det av skäl jag idag väljer att INTE berätta.

    Nä precis Yvonne, jag vill känna att jag har ett annat värde än min kropp, även jag ska kunna vara nöjd som stor… o jag njuter ibland av tanken att jag en gång hos en väninna var det absolut sexigaste med kläder på, som STOR.. det ni. Det finns såna människor med.

    Gilla

    • Lillemor.. du är fantastiskt värdefull precis som du är! Låt aldrig någon annan få dig tro annat. Du bestämmer själv vad du gör eller inte gör med din kropp och ditt liv. Jag anser mig sannerligen inte vara bättre än någon annan för att jag tappat något kilo. Men heller inte sämre. Jag är jag och mitt värde mäts inte i kilon eller centimetrar utan i hur jag beter mig och hur jag hanterar livet och människorna i mitt liv. Låt aldrig någon göra dig ledsen av sådana skäl. Tala om för dem att det berör dig illa..! Kram

     Gilla

     • Annukka, du har rätt egentligen o faktiskt, jag vill ju oxå få känna att jag har ett värde o bli sedd för hur jag är oavsett. En 9årig pojke som bosatte sig i mitt hjärta sa en gång till mig, jag hade honom som elev via träningsskolan han gick på… råkade svära till en dag när min kroppshydda satte sig på tvären. Killen tittar granskande på mig och säger rätt var det är att ”tänk att jag tycker faktiskt inte att du är tjock jag inte…”, tackade för kommentaren och så fortsätter ungen i nästa andetag ”…jag tycker bara du är lite mjuk på mitten”. finaste komplimangen någonsin…

      Gilla

    • Så är det. Det var det som fick igång mig nu. Att det läggs så mycket värderingar i andras kroppar och utseende. Och tyvärr lätt blandat med förakt eller översittande attityd.

     Gilla

     • Jo Yvonne, så är det tyvärr, men så finns det människor omkring oss som kan se värde hos andra, utan värderingar.

      O denna lilla grabb, som börjar gymnasiet till hösten, var mitt hjärta ganska när redan innan hans lilla fina kommentar och kom att bli mig ännu kärare efter det. O förutom incidenten med min väninnas man som faktiskt tycker att runda kvinnor faktiskt ÄÄÄÄRRRR det sexigaste han vet så är denne grabbs kommentar den absolut raraste och FINASTE komplimang jag någonsin fått och jag kommer alltid bära den med mig OCH älska den ungen.

      Gilla

 4. Huj, vad du låter arg… Har nån varit dum åt dej????
  Har också tänkt på det där…. Tänk vad mycket pengar som är inblandad i åsikterna sen, kläder, bantningsmedel, kosttillskott, vitaminer o hela köret…
  Varo ein me sett! Viktigast man e nöjd o glad me tillvaron. 😀

  Gilla

 5. Hela den där grejen att tycka det är OK att gå runt att ha åsikter om andras utseende och andras val är galen tycker jag! Låt alla vara de de är och bekymra dig om dig själv och dina egna val istället, det räcker gott! Jag tog en av dina glaskulor i går och lät den gå ut över lite reklam i dag, och en av dem var just det där när reklamare talar om för mig vad jag behöver göra med min kropp. De har inte med min kropp att göra!

  Gilla

 6. Bra och argt skrivet! Jag är inte heller någon som tränar, fast jag borde, för min egen skull. Har inte hittat tiden, men kanske det bara är en ursäkt. Ofta tror jag faktiskt att de som hårdtränar inte helt gör det frivilligt. Jag tror att det ofta blir som ett gift i kroppen, som ett beroende att behöva springa de där 10 km eller vad det nu kan handla om. Min svägerska kämpar mor bröstcancer, för andra gången och hon har fått rådet att hålla sig så smal hon bara kan, för cancern får näring utav kroppsfettet, alltså, är hon trådsmal och hårdtränar dagligenl! Fast, det är ju en helt annan sak.
  Det viktiga är att vi trivs med den vi är och inte bryr sig så mycket i vad andra säger. Vilket ofta är lättare sagt än gjort!

  Gilla

 7. Fick mig en lite tankeställare där. … Jag tror inte att jag dömmer personer som inte tränar,… men visst peppar jag och försöker upp muntra motivera till träning. Mest då träningen givit mig så mycket. Bättre humör, mindre stress, vänskap, kamratskap och många jätte trevliga stunder! Det hjälper även sa att jag inte har lika stora symtom på sjukdomen jag har… så visst rekommenderar jag det till andra, men dömmer gör jag nog inte…. tror jag…..

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.