Det där med tålamod

Är tålamod ett personlighetsdrag eller är det snarare kopplat till nåt man gillar?
Tålamodstänket kom sig delvis av att jag nyss såg nyss en kvinna på teve, som hade hittat en klump i en arkeologisk utgrävning. Sen satt hon i tre dagar och plockade bort korn efter korn från den klumpen, med pincett och mikroskop! För att tillslut skrapa fram en liten, liten figur som gömt sig i klumpen i hundratals år. Jag hade fått spunk! Redan efter en timme. Och försökt hitta andra och snabbare sätt att få bort klumpen från figuren än pincett. Typ hammare.
Jag kan ha oändligt tålamod i vissa sammanhang. I andra blir jag rastlös och fullständigt tålamodsbefriad. Jag skulle till exempel inte ha några problem med att reda ut hur hårda knutar som helst, på snören eller tunna silverkedjor. Det är också smått och pilligt och kan ta tid. Ändå hade jag aldrig fixat den där klumpen. Skulle helt enkelt inte varit nyfiken nog på vad som gömde sig inuti. Och rentav kastat klumpen. Äh liksom.
En annan tålamodsprövande syssla som jag ägnat mig åt i princip hela dagen är att sortera och organisera. Mitt skåp med pärlor och sånt har jag sorterat om och då räcker tålamodet hur bra som helst. Eller när jag sitter vid datorn och fixar med bilder eller nåt. Eller när jag skriver. Men be mig inte göra nån sorts lockar i hela håret eller plocka små bär av en buske. Då vill jag  bara försvinna.
Alltså. Har jag inte redan bevisat att tålamod hänger starkt ihop med lusten inför det man ska göra? Visst kan man vara en tålmodig person. Men att ha tålamod inför något. Det verkar väl ändå vara rätt intressebetonat. Eller?

_________________________________________________________ 🙂

6 reaktioner på ”Det där med tålamod

 1. Så sant.. håller med. Därutöver har jag fått lära mig att jag besitter tålamod jag inte ens visste om. Nya utmaningar kan ge trevliga överraskningar när spänningen eller ångesten lagt sig..

  Gilla

 2. Jag håller helt med dig om intressebetonat. Själv tycker jag att jag har bra med tålamod på jobbet med förskolebarn. Dock skulle jag aldrig orka jobba med åldringar, för ofta beter de sig som förskolebarn. Vuxna skall bete sig som vuxna! ( nu är det ju helt annat om dessa åldringar inte är friska…) Och barn som barn! 😉

  Gilla

  • 🙂 Man har tålamod till olika saker! Hade också bra med tålamod under min förskoleperiod. Nu skulle jag nog aldrig klara av det igen.

   Gilla

 3. Jag håller till viss del med dig. Och till viss del inte. Jag tror att en del har ett medfött tålamod oavsett situation medan andra mest lyckas framamma tålamod när det handlar om något de är intresserade av. Alltså är det inte enbart situations- eller intresserelaterat.

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.