En ABBA bekännelse

Mycket prat om ABBA idag!
Själv har jag ett svagt förhållande till ABBA. Uppväxt i svenskspråkiga Finland är jag, och dit nådde Abba inte riktigt. Faktiskt. Fast det var sån feber i övriga världen.
Jag har inga minnen av den där Waterloo-vinsten för fyrtio år sedan, som är anledningen till dagens ABBAflöde. Tror väl att vi tittade på melodifestivalen även då. Jag var typ tolv då och minns att jag gillade musik. Det var nog svårt att inte göra det hos oss. Pappa lyssnade på mycket musik och sjöng eller visslade jämt. Vi lyssnade alltid på Svensktoppen och ett sommarprogram som hade den där sommar, sommar, sommar-låten som signaturmelodi. Radion stod uppställd på en stubbe eller nåt bord ute vid stugan. Och vi lyssnade medan vi gjorde annat.
Så självklart tittade vi även på mello. Kan inte tro annat. Och säkert då, när ABBA stod där i sina konstiga kläder och sjöng Waterloo. Men jag minns inte!
Jag hörde såklart alla deras låtar i dessa radioprogram men ingen av dem fastnade riktigt, i mig. Tror till och med att det var så att jag verkligen inte gillade dem. Jag hade inte en enda av deras skivor! Inga bilder av abborna på mina väggar. Jag kunde inga texter utantill och tvivlar på att jag nånsin gick runt och nynnade på nån av dessa låtar. Och jag och mina kompisar har aldrig lekt Abba med några hopprep som mikrofoner. Som mina kvinnliga vänner här i landet berättar om.
Men det är märkligt med ABBA. Alla deras låtar som faktiskt är gjorda för så pass länge sen och som spelats så otroligt mycket, lever faktiskt ännu! De flesta andra popgrupper från den tiden har vi glömt. Men ABBA har så sakteliga jobbat sig in även i mitt musiköra. Faktiskt. Och nu lyssnar jag med glädje på deras låtar och kan nog fler av texterna nu. Har ingen aning om när det hände!
Plötsligt var det bara riktigt bra! Det där ABBAsoundet. Kanske fick jag det med medborgarskapet? Eller som inträdeskrav i det svenska samhället? Spelar ingen roll. Jag stämmer in i kören. Grattis ABBA! Helt otroligt faktiskt.

9 reaktioner på ”En ABBA bekännelse

 1. Håller inte med om att ABBA inte nådde till småstaden där vi växte upp. Är ju yngre än dej men minns väldigt bra både Waterloo vinsten och hos oss lyssnade vi på ABBA massor och syrran, jag och våra kompisar lekte ABBA och uppträdde. Även på skolans roliga timme var det flera ABBA uppträdanden. Filmen om ABBA spelades på bio i J:stad och där var det fullsatt, så mycket ABBA fans fanns det nog här hos oss. ABBA pappersdockor klippte vi ur Året Runt och lekte med tills de gick sönder.

  Gilla

 2. Jag har hört ABBA så länge jag kan minnas och blir glad av deras låtar, möjligen undantaget ”The winner takes it all” som känns sann på ett sorgligt och ledsamt sätt. Är ingen jättefan av dem, men nynnar gärna med då jag hör låtarna. 🙂

  Gilla

 3. […] av världar På resande fot, del 1 Fyra Rader: Fallande. Hur ska det gå för Afghanistan? En ABBA bekännelse Konflikt Charlottes frågelåda: Hur ska jag slippa ha prestationsångest när jag ligger? Nu […]

  Gilla

 4. Jodå, ABBA LP hade jag och tog med mig till dagis en gång fast jag var bara 5 eller 6 år. Tyckte bra om deras musik och sjöng med i engelskan, fast jag inte hade ngn aning om vad jag sjöng! Gillar dem skarpt fortfarande och har presenterat hela familjen för denna grupp som tycks leva vidare över hela världen, 40 år senare!Barnen gillar dem också, och har en hel del lättare med språket som de sjunger på än vad jag hade…! 😉

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.