Civil olydnad

Må det vara men jag deltog medvetet inte i något Earth Hour jippo i kväll!
Varför?
Jag har funderat över det här släcka-lamporna jippot. Och googlat runt och läst lite olika åsikter. Förstärkt mina egna. Vad vill man ha sagt med att släcka alla lampor i en timme? Att vi bör spara på energin?
Earth Hour var tänkt som en symbolhandling för att väcka uppmärksamhet hos världens ledare, om behovet av energieffektivare belysning. Inte en energisparkampanj!
Det räcker inte med en ynka timme varje år, och även om dagen är symboliskt menad har den i alla fall inte mycket verkan tror jag. Den riskerar mest att döva samvetet. Ja men jag var ju med i Earth hour! Därmed kan jag slösa fritt resten av året. Eller? Så fort lamporna tänds igen, efter denna timme, öser vi vidare i livet. Med fulla kilowatt. Lamporna är en bråkdel i den energiströmmen.
Under jordtimmen ser man diverse uppdateringar göras i sociala medier också. Lamporna är visserligen släckta men eluppladdade datorer/smartphones/läsplattor jobbar bra på batteridrift en stund. Men kräver en del el för att bli just batteridrivna. Lite dubbemoral kanske. Lampan är visserligen släckt men en hel del annat eldrivet är igång. Förutom den lilla del som en lampa innebär använder vi villigt miljöfarliga ämnen, äter diverse mat som framställs miljöfarligt och kör bil, flyger med flygplan kors och tvärs … ja, den listan kan bli lång. Hur lång som helst. Men det är okej, för vi släckte i alla fall lamporna när det var Earth Hour. Kanske är jag obstinat. Kanske är jag fel ute. Men jag känner mig irriterad.

Att släcka ner totalt en timme är i mitt tycke också som att säga att vi inte vill ha civilisationen! Det som mänskligheten åstadkommit är inte bara negativt. Men Earth Hour uppmanar oss att fira mörkret och hylla tillbakagången av civilisationen. Och vi ska gladeligen hänga på. Det måste finnas bättre sätt att uppmärksamma återhållsamhet med jordens resurser än att förneka utvecklingen och sitta i mörkret och kura. Och hur miljövänliga är alla ljus och värmeljus i aluminiumformar egentligen? Om det nu ska hårdras.
Politiker, kommuner och styrande får oss att tro att de är engagerade i miljön, bara för att de släcker lamporna en timme. Resten av året lyser det för fullt med energislösande alternativ och ingen bryr sig. Ingen fattar några viktiga energisparande beslut utan lutar sig lugnt tillbaka i mörkret under denna enda timme.

Alltså var mina lampor tända i kväll. Fler lampor än vanliga kvällar. Annars släcker jag faktiskt när jag lämnar ett rum. Inget står väl på i onödan?

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.