Nutid och dåtid

Den här låten brukar jag inte lyssna på, konstaterar Dottern ofta om någon av låtarna på en cd skiva vi lyssnar på. Vadå inte lyssna på? Den är med på skivan, då lyssnar man väl på den?

I alla fall vi som växt upp med att göra allt manuellt.
Saker och ting tog lite tid och det var inget konstigt med det.

 • Vi reste oss ur soffan och gick fram till teven för att byta kanal. Och stod kvar intill teven en stund ifall det inte var bättre på den andra kanalen.
 • Vi vände på skivorna för att lyssna på andra sidan och försökte få ner pick-upen så varsamt som möjligt för att inte repa.
 • Telefonen stod alltid fast förankrad i hallen och vi snurrade fram siffrorna via nummerskivan. En efter en. Snabbnummer hade vi aldrig hört talas om.
 • När filmrullen var färdigfotograferad skulle den skickas in. Vi väntade minst en vecka på att få bilderna.
 • När vi undrade över något slog vi upp det i ett lexikon. Letade först efter rätt uppslagsbok i det bokstavsspann frågan befann sig och bläddrade sedan fram svaret. Hittade kanske inte, behövde ett annat uppslagsverk och cyklade till bibban. Wikipedia? What?
 • Vi skrev allt mödosamt för hand med penna och papper. (eller möjligen skrivmaskin) Blev det fel var det bara att skriva om alltihop.
 • När man inte var hemma och ville säga någon en viktig sak … fick man gå hem först. Så att man kunde ringa. Eller söka upp en telefonkiosk där man befann sig.

Allt som vi vant oss med i vårt dagliga liv, fanns inte ens på ritbordet för inte alls så länge sen. Numera ska allt ske så fort och det finns inte ens tålamod att lyssna på alla låtarna på en cd skiva. Man ringer från mobilen för att tala om att man snart är hemma. Man googlar snabb information på nätet och har fler tevekanaler än man orkar zappa sig genom med fjärrkontrollen. Och cd-skivor i all ära, men Spotify har all musik bara ett knapptryck ifrån och då behöver man inte ens byta skiva. Man byter bara till nästa låt när den man lyssnar på är kass. Och hårddiskarna är överfyllda med bilder som man knappt aldrig tittar på.

Jag säger inte att det var bättre förr. Men kanske, kanske hade vi ett lugnare tempo, ett annat andetag. Var nöjdare med ett mindre utbud. Och tyckte även då att vi levde i framtiden.

7 reaktioner på ”Nutid och dåtid

 1. Jag tror också att vi levde lite mer på djupet.. det var inte så självklart enkelt. Kanske tänkte vi efter lite mer innan vi knäppte bilden, bytte kanalen, ställde oss i hallen och ringde. Funderade en stund extra på om vi verkligen behövde… Idag är det ett mycket högre tempo. Ibland till det bättre.. men inte alltid.

  Att skriva brev för hand.. ååhh.. vad jag saknar att både skriva och att få. Så varför börjar jag inte skriva. Ja varför…

  Gilla

 2. Bra skrivet. Man känner sig nog så gammal när man förklarar för de egna barnen vad en LP är?! Jo, det där lugnare tempot har du nog helt rätt i. Det skulle gärna får lugna ner sig igen…

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.