Sköna söndag

Det är nåt visst med söndagar ändå. De har ett trivsamt tempo helt enkelt. Man går upp i sakta mak, kanske förvånad över att ha sovit så länge. Kokar kaffe, strosar länge i morgonrock och slösurfar vid datorn.
I går bestämde vi oss för att ta oss an stadens museum. Det finns ett fint ordnat sådant och vi brukar faktiskt besöka det då och då. Antingen för att ta del av någon tillfällig utställning eller för att titta på de utställningar som tillhör huset.
En vana från dessa tidigare besök är att börja längst upp. Så vi gjorde vi även i går, efter att vi klivit rätt in i lugnet innanför entrédörrarna. Längst upp finns rummet som var största anledningen till detta besök. Gunnar Cyrén salen. Han var en duktig glaskonstnär som tillhört Gävle hur länge som helst, ända tills han dog i höstas, 82 år gammal. Han har bl.a formgivit Nobelglasen. De där med guldfot som kungen skålar med nobelgästerna i. Utställningen i denna sal innehåller både glas och silversaker och andra material eftersom han höll på med massa olika grejer. Mycket vackra saker. Och eftersom vi numera är riktigt glastokiga var det roligt att se den här utställningen igen. Den hade utökats med lite nya föremål sen sist dessutom.
Sen gick vi vidare där på översta våningen. Tittade på gamla fina målningar i mäktiga guldramar och föreställde oss hur vi skulle se ut om vi fick våra porträtt målade av en konstnär från Barocken. Med rundade bebisansikten och enorma ögon. Den tiden hade sina ideal, så långt ifrån våra!
Maken trivs bäst vid utställningarna från stenålder och vikingatid. Själv är jag mest intresserad av vackra föremål från senare tid, som sjutton-artonhundratalet. Silversaker, vackra väskor och kläder. Det finns så mycket fint!
Och tiden står lite still medan man går omkring bland skatterna.
Sen promenerade vi ut i vintern och hämtade bilen. Åkte på fikabesök till ett par vänner. Satt där i soffan och pratade bort resten av dan. En riktigt skön söndag alltså.

4 reaktioner på ”Sköna söndag

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.