Julig lista

Annandagen närmar sig kväller och då är väl julen slut? Eller vara den till påska verkligen?
Här sitter vi i sån där godan ro som man bara infinner sig i när alla är lediga och man ätit gott och inga måsten står och hetsar en i hälarna.
Dottern, som äntligen börjat bli sig själv igen efter en elak halsfluss, och Maken tittar på första avsnittet av hans julklappsserie. Han ska ta sig igenom Game of Thrones nu. Dottern gav honom första och andra säsongen i ett av paketen. Mamma sitter mittemot mig vid köksbordet och löser korsord, och själv umgås jag med datorn. Inte alls intresserad av den där serien på teve.
Så. Julen då?

Julens sjukstuga: Framkallades av Dottern då givetvis. Med läkarbesök och medicin och allt. Modern har servat med dricka, medicin och tjatat om mat och fixat viss bekvämlighet. Dottern själv konstaterade att hon antagligen är frisk nu, tidigare idag. När hon bad om vatten till penicillinet och jag kontrade med att hon väl kände till var vi förvarade kranen! Jo, hon går åt det friska hållet. Lite småklen ännu. Men feberfri och en hals som tillåter intag av mat.

Julens ”Florence Nightingale”: Mussekatten steppade upp som självpåtagen sjukvårdare. Han lämnade inte Dotterns sida när hon mådde som sämst. Låg tätt intill och ansåg att vi störde om vi kom in. Knappt han åt nåt själv. Natt som dag vaktade han. Till och med när jag gick upp mitt i natten, när hon hade fyrtio graders feber, fick jag en blick som sa; ”det är lugnt, jag har läget under kontroll!” En kväll till och med hämtade han henne i soffan. Bums i säng liksom. Först när han ansåg henne frisk nog lämnade han rummet och återgick till att vara katt.

Julens klappar: Länge har de legat där, inslagna och frestande. Julen är väl aldrig så glittrande magisk som när granen i all sin prakt härbärgerar alla dessa klappar under sina vingar. Men så kommer stunden, när man oundvikligen inte kan dra på det längre. De ska delas ut. De ska öppnas. Jag delade ut dem i år. Och enligt den regel som kom till efter att Dottern blivit stor, så öppnades de varefter de delades ut. Nu var vi endast tre personer runt klapputdelingen. Ett sätt att få se vad alla får, reaktionen på den som öppnar och för att dra ut på det hela något längre. Jag tror vi var ganska nöjda alla tre.

Julens mat: Alltså vad man äter. Om man inte ser upp med sig själv. Julmaten har alltid varit min favoritmat. Ändå har jag valt bort en hel del numera. Maken och jag valde att delta i det julftonsfirande vi alla var inbjudna till. Dottern fick vackert stanna hemma så klart och mamma valde att hålla henne sällskap. Så vi snyggade till oss och åkte iväg några timmar. Mumsade julmat runt ett rödklätt långbord. Favoriterna för mig består av all den där fisken. Sillen, den gravade laxen, den ogravade laxen, räkorna, skagenröran. Och den där kålrotslådan. Däremot kan jag lätt låta bli korvar och pastejer och köttbullarna. Och så gillar jag brysselkål. Faktiskt. Och ostarna och ägghalvorna. Man lider ingen direkt hungersnöd. Och när alla klagar över sin proppmättnad ser faten på julbordet snudd på orörda ut. Och allt ska hitta någonstans att bo i det överfyllda kylskåpet. Helt galet egentligen.

Julens tradition: Alla har sina egna traditioner. Med gemensamma nämnare. Typ att kvinnorna hålls i köksregionen och männen vilar på maten vid Kalle Anka är rätt vanligt skulle jag tro. Jag såg halva Ankautbudet i år. Innan jag gjorde kvinnorna i köket sällskap med efterrättsfixet.  Jag såg det där omdebatterade tomteavsnittet. Alltså vilket gnäll för ingenting. Folk lägger energi på att gnälla om några sekunders klippning i en gammal stofilig tecknad seriesnutt. Borde vi inte vara glada över att vi utvecklas, att vi har förmågan att lämna gamla stolliga värderingar åt sitt öde. Borde vi kanske istället fundera över just det faktum att det var männen som var där för att se programmet och kvinnorna befann sig i köket? Eller ska vi verkligen gå i taket över att vi inte får behålla gamla invanda fördomar?

Julens blommor: Hyacinterna sprider sin doft i mitt hem. Planterade i diverse jag hittat i skåpen. Ett glas som tappat sin fot men passar utmärkt i en liten silverskål. En gammal silvrig sockerskål med gravering. En stor kruka som rymmer flera stycken. Jag är inne på hyacintuppsättning nummer två. Adventshyacinterna är sedan länge utblommade och kasserade. Och snart är julhyacinterna i samma skick. Nu reas de ut i affärerna. Kanske jag köper några till?

Julens värme: Utomhustemperaturen denna julhelg har hamnat runt tiogradersstrecket vissa stunder. Och då pratar jag plusgrader! Definitivt ingen snö alltså. Och mig gör det inget. Däremot blir det lätt alldeles för varmt inne i vårt hus när det är så varmt ute. Speciellt som jag gärna tänder alltför många ljus. Det ska vara levande ljus på julen. Helst går jag upp före dom andra och tänder lite här och där. Hög mysfaktor. Hög temperatur, så jag till slut måste vädra. För att stå ut. Men det är ju så mysigt. I alla fall.

Julen i allmänhet: Jag gillar verkligen julen. Färgerna, ljusen, dofterna och smakerna. Helst vill jag ha julen ganska lugn, utan alltför omfattande planering. Helst vill jag ha julen välpyntad. Här gäller aldrig någon ”less is more” anda. Men under julen pyntas det en hel del. Fast inte med tomtar! Nej, nej. Inga tomtar alls helst. Och visst, julen är gemenskap. Och jag har varit lyckligt lottad nog att ha det i mitt liv. Förstår att känslan lätt blir en annan om man saknar det. Jag börjar tidigt, för julen är så fort över. Det handlar om tre dagar och är man inte uppmärksam är den förbi. Så jag pyntar tidigt, för att få ta del av det vackra länge.

Och nu är annandagen verkligen kväll. Redan  morgon kommer allt det röda att se aningen dammigt ut. Det glittriga har tappat glansen och granen barrar. (Kanske av sorgsenhet över att ha mist sina paket.) Julmaten smakar inte längre så där uppenbart fantastiskt. Men eftersom man alltid handlar för mycket är den inte heller slut än.
Hoppas alla haft en fantastisk jul! God fortsättning!

2 reaktioner på ”Julig lista

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.