Att back-uppa back-uppen och hinna leva också …

Åskan tog vår nätverkslagringsmojäng i sommar. Det var husets svarta låda som stod och blinkade godmodigt under rautern. (Network Attached Storage (NAS)-enhet) Vi kallade den helt enkelt för Stora och den var sammankopplad med hemmanätverket så att man kunde skicka över grejerna trådlöst. (Funktionen på sånt där ska man inte grubbla i alltför mycket. Hur dessa bilder och filer kan fara genom luften från en station till en annan är för avancerat för att riktigt greppa.)
I alla fall så back-uppade jag väldigt regelbundet och duktigt både bilder och annat viktigt till Stora. Speciellt när jag bytte dator tidigare i år. Det var enklare att fösa över saker till Stora än till den externa hårddisk jag också har. Dessutom kunde man komma åt Stora från andra datorer via nätet. Mycket praktiskt! Och man kunde skicka bilder via nätet, genom att dela en specifik mapp och skicka ett mail med lösenord till den som skulle få bilderna, så att de under en begränsad tid hade tillgång till Stora och kunde ladda ner bilderna ifråga.
Men ja. Den är numera ett minne blott för åskan ville ha den! (Man undrar lite vad åskan vill back-uppa …)
Snacka om svettig tid innan vår helt privata datasupport berättade att hårddisken från Stora kunde räddas. Allt fanns kvar! Puh! Puh igen!
Han levererade filerna och jag tankade in dem i min externa hårddisk som därmed är proppfull.
Så där är vi nu. I back-uppträsket kan man säga.
Skaffar vi en ny stora? Köper vi nya externa hårddiskar eller massiva usb-minnen vartefter en fylls? (Förr i tiden, typ på stenåldern, satt man och brände back-upp skivor. De flesta av dem går inte att öppna längre så skivor är ingen bra back-upp lösning alls!)
Om vi skaffar en ny Stora, ska man ändå back-uppa även den? Eller ska man back-uppa vartenda litet usb-minne och alla externa man äger? Allt i dubbel, eller trippel upplaga? Och var ska man förvara allt? När man öppnar skåpdörrar ramlar kassar med usb-minnen ut. I hyllorna hittas travar med externa hårddiskar … Back-upp på back-uppen?
Det kan pågå i all oändlighet tills man inte gör annat än back-uppar sitt liv! Det blir då man får tacka nej till fester och annat roligt för man har inte tid! Eftersom bilderna från förr-förra evenemanget ska back-uppas. Igen. Och detta minne ska märkas upp så man hittar vad det innehåller och förvaras någonstans …
Nej, sånt här kan man bli gråhårig och lätt panikslagen av. Nu har jag inte tid längre. Inser att jag måste göra en back-upp (minst en) av den externa hårddisken illa kvickt!

2 reaktioner på ”Att back-uppa back-uppen och hinna leva också …

  1. Det är ett dilemma. 😦
    Jag ha skaffat en extern hårddisk nu och har dessutom det allra mesta på usb-stickor. Frågan är om det räcker? Man skulle kanske skaffa drop box eller likande också? Online lär det väl ändå inte krascha?

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.