Söndagsmorgon mitt i sommaren

Klockan visade före sju denna söndagsmorgon när katten fick mig ur sängen. Då hade han väckt mig otaliga gånger under nattens morgontimmar redan. Tillslut gav jag bara upp. Klev ur sängen och gick tunga steg uppför trappan för att fösa ut pälsmonstret.
Sommaren slog emot mig ute. Så där som bara en sommarmorgon i juli kan. Fågelkvitter, annars tyst eftersom det är söndagsmorgon och grannskapet inte hunnit brumma igång än. Sval och skön luft och sol bakom lövverket. Vem kan stå emot sånt? Jag stannade uppe. Satt en stund i soffan och slöade. Sen gick jag ut. Tittade till mina rosor och kom sen på att Maken lagade bastuugnen redan första veckan på semestern. Den hade ett rosthål under stenarna som numera är svetsat. Min tanke var att städa ur denna förrådsliknande bastu och bjuda oss på morgonbastu vissa dagar.
Vi skämde bort oss med det förra året när vi fick låna en nybyggd vacker stuga på en strand. Vedeldad bastu varje morgon. Så finskt.
Här finns ingen strand utanför bastun. Men den är faktiskt vedeldad. Det finns vedliknande saker i friggeboden. Jag fick genast ut ett par mattor och annat jox ur bastun och drog igång elden bakom luckan. Nu sprakar det på och röken ur skorstenen, tillsammans med sommarvinden och vårt lite avlägsna hav påminner nästan. Om en sån där morgon i den där lånade stugan.
Idyllen är total … tills jag öppnar dörren och möts av kraftig rök innifrån själva bastuutrymmet. Så ska det inte vara, om man inte vill ha en rökbastu. Det visar sig vara en tidning utanför själva bastuugnen som börjat brinna. Lyckas få den släckt med vatten och när röken väl tunnats ur skrapar jag ihop resterna och bär ut den.
Men najs morgonbastu! Nåja. kaminen gör ändå vad den ska och temperaturen är snart uppe i behagligt läge. Vi blir bara lite rökta.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.