En arbetsdag

Blev det av gårdagens lediga dag. Maken satt med klarvaket spett i ryggen kring åtta i går morse. Han hade tagit sig upp för att släppa ut tjatig katt, hittat en spya mitt på Biltemakatalogen (kattens spya, hans katalog) och städat bort både katalog och spya. Efter det var han alldeles klarvaken. Och tydligen arbetssugen.
Vi byter altantak! Sa han. Liksom med en sorts glädje, som om han föreslagit motorcykelmeck i garaget istället. Och han ut i morgonluften, som var frisk och sval, med blicken mot gammalt trasigt altantak. Han skulle upp och riva!
Okej. Jag skyndade mig att koka kaffevatten och dra på mig kläder. Varsin kaffekopp vid varsin dator och sen klev han i jobbarbyxorna och stegade sig upp på taket. Bände och levde om och kastade snart ner det gamla taket. Rakt ner i rabatten nedanför.
Jag är höjdrädd och stack bra upp näsan ovanför takkanten om han skulle ha något nerifrån. Annars stod jag nere och tog emot och dokumenterade lite.
imageNär hela taket var utkastat hade vi en riktigt luftig utsikt. Det blev också mycket nödvändigt med en rejäl altanstädning, eftersom det gamla taket innehållit en hel del barr och skräp. Som naturligtvis rasade ner på altanen. Jag hade alltså att göra!
image

När allt var utburet och avsopat ägnade jag mig åt trädgården medan Maken jobbade på uppe på takstolarna. Jag började med att rumstera om i rabatten vid paviljongen. Där mådde rosorna inte så bra och eftersom jag köpt en fin klematis som var tänkt att klättra där. Tryckte resolut ner spaden och grävde upp en klätterros och en buskros. Ingen av dem särskilt stora. Fixade ny kant på hela rabatten och fyllde på med jord och bäddade fint till fröken image
Sommersnow som bor där numera. Hon ska förgylla paviljongen med vita vackra blommor är det tänkt. och jag hoppas hon ska trivas bättre än den där rosen. Sen gick jag lös på gräsmattan med spaden. Grävde fyra så djupa gropar jag kunde. Planterade mina två nya vackra rosor från gårdagens handelsträdgårdsbesök. (Just ja, det har jag ju glömt berätta om!) Den ena,
image

Louise heter hon, är nästan overkligt vacker. Stora rosa rosor med invecklat mönster och härlig doft. Den andra, en daggros med små speciella och enkla rosor och ett vackert bladverk.
image

Båda är buskrosor och ska få breda ut sig så mycket de vill på sina platser. Därefter grävde jag ner de båda tidigare uppgrävda rosorna på nya ställen också. Håller tummarna lite extra för dem. Att de ska trivas bättre än de trivts i de gamla groparna.
Medan allt detta grävande pågick skruvade Maken på den ena nya plastskivan efter de andra. Täckte det gapande hålet i taket bit för bit. Tills vi kunde ställa oss under och glo upp och konstatera att det blev ljust. Mycket ljust. Nu är det bara lite pyssel med nya takrännor, sen är altanen i skick som ny!
image Dottern var på besök hela dagen också. Hon lagade mat till den hårt arbetande fadern och pysslade sedan med sitt i köket. Först laddade hon in sina remsor med analogt fotograferade bilder i scannern. Sen ägnade hon sig åt att göra ett eget tryck på en t-shirt.

En sån arbetsam och kreativ dag! Den avslutades med utemat och sedan fick vi trevligt sällskap på altanen till sena kvällen!

2 reaktioner på ”En arbetsdag

  1. Oj. Tänk att ett nytt tak kan göra sådan skillnad. Heja!
    Oroa dig inte, snart nog är det också smutsigt och skymmer mer än det släpper in. 😉

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.