Hur gick det här till då?

Vi hade precis besiktat bilen. Samma bil som jag föll för rejält och totalt förhäxat för ett antal år sedan. Gillar den skarpt ännu. Men ändå … i rondellen strax utanför besiktningen, man kunde fortfarande känna efterdyningarna av den lättnadens suck Maken drog. Av besiktningsmannens positiva utlåtande.
Då öppnade jag ovanligt nog munnen utan att tänka. Det händer inte ofta ska jag säga. Men nu gjorde jag trots allt precis just det.
”Jaha, när ska vi byta bil då?” Detta märkliga uttalande från min sida hängde som solen i bilen. Makens händer höll en aning hårdare om ratten. Han sa inget. Antar att han tänkte.
För han har minsann föreslagit bilar att köpa medan jag envist kedjat fast mig i min kära bil och vägrat lyssna.
Inte förrän vid nästa rondell hade han fått tag i fattningen. Släppte ur sig ett test. (För att kolla vem jag var och vad jag gjort med hans fru antagligen) ”Vi kan ju kolla, vad dom har inne på den där nyöppnade bilfirman.” Som lägligt nog befann sig inom synfältet. Och hans sätt att uttala orden avslöjade att han var väl medveten om att jag lika lätt som frågan om bilbyte halka ur mig kunde stänga kioskluckan rätt över fingrarna på honom.
Men jag sa. ”Ok!” Och jag tror att han för en sekund fick ett andningsuppehåll även i vaket tillstånd. Och snabbare än en finsk rallyförare tar kurvan i skogen tog han bilfirmaavfarten i rondellen.
Vips var vi innanför portarna till bilfirma 1. Det var trångt mellan bilarna och ändå inget av intresse. Inte vid bilfirma 2 heller. Och jag svär på att Maken höll ett vaknare öga på frugans allmäntillstånd än på bilarna.
Han utmanade ödet och parkerade oss vid bilfirma 3. Samma bilfirma där jag trillade dit på den nuvarande bilen och det är dessutom just dom som saluför detta bilmärke. Riktigt korkat att gå in där, med en man som förstärker bilfebern för varje steg han tar. Likväl följde jag honom i spåren. Bland tyska kvalitetsbilar och vi läste vindruteskyltar och värderade objekt. Och nja. Det fanns inget helt intressant.
Men ja. Någonstans i ögonvrån. Där Narnia eller NeverNeverland eller Underlandet börjar. Där såg jag något vackert rött. Vi tittade in. Läste lapp och tittade in igen, nu genom öppnad dörr.
I det läget av bilköparintresset växer det upp en bilförsäljare ur marken, precis där vi står. Han lämnar efter detta inte vår sida utan går bredvid. Likt en Grima ormstunga och viskar precis det man vill höra. Och för att befästa köpsuget skickar han ut oss på provtur. Av något sämre. För att sedan listigt hala in oss i klibbigt nät kring den vackert röda medan han skramlar med den nycklar. ”Men provkör!” säger han. Och vi ser som förhäxade bara den röda. Och där sitter man så bra. Det luktar gott, det finns intressanta knappar och siffrorna på den är lappen från vindrutan tycks blekna. Som om de aldrig funnits där. Pooff bara.
Poff, helt lost. Så lost att vi med möda kliver ur den röda och lämnar dess magnetfält.
BilförsäljarGrima vet hur man ska hantera såna. Man bokar tid med oss. För ännu mer provkörning och diskussion.
Jo. Tjena. Därmed fick han magnetfältet utvidgat och oss att ta förtrollningen med hem. Via banken, via alla nödvändiga papper. Raka vägen in i bilförsäljarGrimas stora kontrakt.
Och vi underhåller enfaldigt förtrollningen genom hela processen med tillrättalagda botgörelser. Jamen vi reser ju inte. Vi röker inte, dricker medelmåttligt, går inte på krogen … Vi åker däremot mycket bil och kör genom landet då och då. Vi gillar bilar båda två och tycker mycket om att köra bil. Nog ska väl vi kunna unna oss.
BilförsäljarGrima såg ut som en självsäker bilförsäljare när vi drog kortet och han lämnade över nycklarna.
Jo. Så nu står den där. Röd. Grann. Dyr. Rolig. Shit, jag har gjort det igen.
Hoppas de inte förvandlas till en pumpa när förtrollningen släpper.

4 reaktioner på ”Hur gick det här till då?

  1. Hahaha! Vilken fantastisk återberättelse! Jag kan se det framför mig, magnetfält och allt. Särskilt stackars svensson-Grima står där stolt ihopkrupen framför er samtidigt som han gnuggar sina händer lite förslaget så fort ni vänder er om. 😀

    Grattis till nya bilen. Jag har ju sett bilder på Facebook och ser fram emot att få åka i en sådan dyrgrip. 😀

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.