April inleds med solsken och lögner

Jag brukar inte gå på dem så lätt, kan inte luras vart du vill. Så kanske är jag ingen dum sill?
Traditionen med aprillurandet tycks rätt gammal och pågår över stora delar av världen. Om man ska tro Wikipedia (och det gör man väl alltid?) är det en kvarleva från Romarna. Och i Sverige började man med aprilskämten på 1600-talet. Då försökte man klurigt nog lura iväg folk på dumma ärenden.
Även tidningarna försöker lura oss den här dagen. Någonstans i dagstidningen finns den, lurartikeln som kommer att dementeras i morgon. Ibland så skickligt lurat att folk tar det på allvar och går igång ordentligt i kommentarsfältet. April, april …
Som barn laddade man stort för denna dag och sprang runt och lurades mest hela tiden. Inte alltid så uppfinningsrikt dock. Föräldrarna tog aldrig nåt av det man sa på allvar då. Kanske för att man försökte lura dem med trivialiteter som att ”Det är hål i din tröja!” eller ”Du har en fläck på näsan!”
Min Bror, som är av skojfriskt slag än i denna dag, gick stenhårt in för att lyckas lura omgivningen. Men vem går på det som en lintott med glitter i ögonen försöker slå i en! Han avslöjade sig själv i rena ivern att få luras.
Han hade inte tålamod nog, att låta skämtet sjunka in, förrän han kom till själva höjdpunkten och skrek ”April, april!” Innan nån fått chansen att tro på det han sagt sekunden innan.
Jag blev mest arg för att han påstod att jag gått på hans skämt fast jag inte hade det! När han tröttsamt, för femtonde gången på en timme, försökte få mig att tro på hans påståenden. Och lika envist som han fortsatte luras påstod han att vi gått på det. Han kunde vara rätt enerverande så där min kära Bror. 🙂
Själv har jag inte ägnat mig åt något lurande på åratal. Det ligger inte riktigt för mig. Jag har alltså inte ett endaste litet aprilskämt på lager idag. Får ingen användning alls för ramsan!

April, april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill …

2 reaktioner på ”April inleds med solsken och lögner

  1. Din brorsa har alltid varit lite busig och retlig av sej, det sitter i fortfarande,lik sin pappa. Ha en glad första april.

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.