3

Kallt, i hela stugan den morgonen. Hon slog av täcket och drog snabbt på kläderna. Klev i tofflorna och en tjock kofta.
Skyndade sig att blåsa liv i elden. Farmor brukade samla näverbitar i en blåmålad kaffeburk på spiskanten. Då tog det sig snabbt, utan tidningspapper ens. Hon satte sig på den slitna mattan framför spisen och stirrade på elden som bet sig fast i ryggen på vedträna. Nattens storm hade planat ut i ett lugn. Antagligen också fyllt gräsmattan med skogsskräp. Hon skulle plocka bort det sen. Dan var lång och det fanns en del att tänka på.
Hur gjorde man? Till exempel det måste hon tänka på. En sak att ta beslut under nattliga timmar. En annan sak att se det i dagsljus. Fullt synligt med alla sina fel och brister.
Hon tyckte om att ha problem att lösa. Vetenskapligt framlagt på bordet. Inget gjorde hjärnan så klar, så ren, så perfekt. Ett matematiskt smörgåsbord som hon skulle ta sig an så fort hon fått i sig frukost.
Både kylskåpet och skafferiet krävde en cykeltur till stan. Det bar emot. Stan var kärv och svårhanterlig.
I skåpet ovanför köksbänken fanns i alla fall knäckebröd. I kylen hittade hon en halvklämd tub mjukost. Räksmak. Och så kaffe. Det fick duga.
De vita spetsgardinerna ramade in den påbörjade hösten utanför. Farmor hade stärkt dem. Och nålat upp omtaget till gardinerna i tapeten. De brukade sitta uppe året om. Ingen brydde sig om vilka gardiner som fanns för fönstren i en stuga vid havet när det var vinter. Och när våren kom, ja då hade farmor tagit ner och tvättat dem varsamt för hand. Låtit dem torka i vårvinden medan hon putsat flugskit och vintersmuts från fönstren. Lukten av tvättmedel och fönsterputs. Farmor som nynnade och jobbade med svepande rörelser över glasytan.
I år förblev de otvättade. Gardinerna. Men det kanske jämnade ut sig med att farmor tvättat dem två gånger året innan. När hon börjat trassla ihop tid och rum.

Jacqueline bestämde sig för att cykla till stan i alla fall. Passa på nu innan regnet. Allt som skulle planeras kunde vänta några timmar till. Inte längre än så, men det vore lättare med mat i kylen. Hon skulle ta fram receptet, och laga farmors köttbullar. På det viset komma i stämning.
Hon samlade ihop sina böcker och block till en prydlig hög i ändan av bordet. Samlade smulorna från knäckebrödet i ena handen och reste sig. Kastade dem på glöden. Det fräste lite och sen var de borta.
Struntade i att diska muggen. Struntade i att klä sig stadsmässigt. Hon bara kammade sig lite, drog till en hård hästsvans och tog på sig jacka och stövlar.
Hon låste dörren och stoppade nyckeln i fickan. Ledde fram cykeln ur boden och trampade iväg mellan häckarna. Såg inte att farfar satt på verandan och vinkade.

4 reaktioner på ”3

  1. Du för mig onekligen till en stuga vid en strand som vi båda känner så väl. Det här är verkligen kul och intressant! Att läsa en ‘riktig’ författare och ta del av din skicklighet med ord! Skriv på!! 🙂

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.